Hopp til innhold

Mafiaøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mafiaøya
Kisiwa cha Mafia
Mafia lufthavn ligger i byen Kilindoni.
Geografi
PlasseringIndiahavet
ØygruppeKrydderøyene
Areal 413 km²
Lengde 49 kilometer
Bredde 17 kilometer
Administrasjon
LandTanzanias flagg Tanzania
RegionPwani
Største bosetningKilindoni (11 696)
Demografi
Befolkning40 801 (2002)
Befolkningstetthet94
Befolkningstetthet98,79 innb./km²
Posisjon
Kart
Mafiaøya
7°51′00″S 39°47′00″Ø

Krydderøyene utenfor Tanzanias kyst, med Mafia Island i syd.

Mafiaøya (engelsk: Mafia Island, swahili: Kisiwa cha Mafia) er en øy som tilhører Tanzania og ligger i Det indiske hav, like utenfor Tanzanias sentrale kyst, og tilhører regionen Pwani. Den er en del av de tanzanianske Krydderøyene og har en antatt folkemengde på 46 437 på et areal på vel 567 03 km² (2009), noe som også inkluderer noen mindre øyer rundt kysten

Befolkningen er i hovedsak beskjeftiget med jordbruk, fiske og turisme, og det eneste bymessig sted er distriktets administrative sete Kilindoni med 9 463 innbyggere i folketellingen av 2002.

En dhow

Mafiaøyas historie går tilbake til 700-tallet. Øya spilte en gang en betydelig rolle i den gamle handelen mellom folk i Det fjerne østen og Øst-Afrika. Den var et fast anløpsted for de arabiske handelsmennene med sine dhowskuter, og på den lille øya Chole Mjini i Chole Bay var det en gang en liten bebyggelse som var en av de viktigste handelsplasser som kontrollerte handelen fra sølvgruvene i Zimbabwe.

Midt på 1820-tallet ble byen Kua på Juani Island angrepet av Sakalava-kannibaler fra Madagaskar som kom i 80 kanoer, de spiste mange av den lokale befolkningen og tok resten som slaver.

Etter en avtale i 1890 fikk Tyskland kontroll over Mafia og reiste bygninger som fremdeles er synlig på Chole. Tyskland betalte sultanen av Oman, Sayyid Ali bin Said al-Said fire millioner tyske gullmark for øya, såvel som deler av kysten (nåværende Tanzania). I januar 1915 ble Mafia tatt av britiske tropper som base for luft- og sjøangrep på krysseren «Königsberg».

Navnet «Mafia» stammer, enten fra arabisk morfiyeh som betyr gruppe eller arkipel, eller fra swahili mahali pa afya, som kan oversettes med «et helsebringende bosted».

I 1995 fikk Mafia finansiell bistand fra WWF for å skape et marint natursenter i stedet for å gjøre øya til et turistmål.

Administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]

Distriktet er inndelt i sju shehia:

  • Baleni
  • Jibondo
  • Kanga
  • Kiegeani
  • Kilindoni
  • Kirongwe
  • Mibulani

Disse er i sin tur inndelt i mindre by- eller landområder.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]