Rovos Rail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Rovos Rail er et privat jernbaneselskap i Sør-Afrika. Rovos Rail ble stiftet i 1989 av Rohan Vos, en «pasjonert jernbaneelsker».

Luksustogsett[rediger | rediger kilde]

Rovos Rail må ikke forveksles med Blue Train mellom Pretoria og Cape Town som eies og drives av det sørafrikanske statlige jernbaneselskapet Spoornet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rohan Vos skapte sin formue med salg av resevedeler til motorer av ulike slag. Han kjøpte sitt første lokomotiv og vogner i 1988, og selskapet Rovos Rail ble stiftet året etter. Opprinnelig var hans ambisjoner å anskaffe og restaurere et damtog for bruk på famileturer, men han oppdaget raskt at dette var et kostbart prosjekt hvoretter han begynte å selge billetter til sine togturer.

Stasjon[rediger | rediger kilde]

Rovos rail har sin egen private stasjon i Pretoria hvor det står 60 vogner og lokomotiver med en spennende historie, men ellers intet eget spornett. Sporkapasistet leies av de eksistererende jernbaneselskaper.

Materiell[rediger | rediger kilde]

Rovos Rail sitt togsett, The Pride of Africa, er et av de mest luksuriøse jernbanetog i verden. Toget er satt opp med eldre, omhyggelig og pietetsfullt restaurerte vogner fra 1920-tallet og trekkes hovedsakelig med damplokomotiver. I området rundt Cape Town er det på grunn av brannfaren på vingårdene ikke tillatt med kullfyrte damplokomotiver, og der benyttes diesellokomotiver. Toget kjører tre ukentlige turer mellom Cape Town og Pretoria.

Det varierer om lokomotivet som trekker vognene er damp, disesel eller elektrisk, alt etter strekningen.

Turer[rediger | rediger kilde]

En årlig to-ukers tur blir satt opp til Dar-es-Salaam hvor toget benytter den kinesiskbygde jernbanen TAZARA fra Zambia til Tanzania. Til denne turen benyttes togsettet Edwardian Train og en tilsvarende tur til Swakopmund i Namibia hvor togsettet The Pride of Africa blir brukt. Turene er neppe førstevalget for ryggsekkturister. Billettprisen er 12 000 dollar og kleskodeksen ombord krever at passasjerene skifter til formelt antrekk før de inntar en syv retters middag i spisevognen.

For å kunne tilby sine kunder et motstykke også innen lufttransport, en nostalgisk reise med gårsdagens materiell, etablerte Vos i 2002 Rovos Air.

Uhell[rediger | rediger kilde]

Selskapet hadde et uhell den 21. april 2010. Mens toget var underveis fra Cape Town til Pretoria hadde det stoppet på Centurion Station for å skifte lokomotiv. Etter at lokomotivet var frakoblet satte vognrekken seg i bevegelse. De fleste passasjerer hadde forlatt vognene og stod på stasjonen for å se på skifte av lokomotiv. Etter at vognene hadde satt seg i bevegelse fortsatte de 10 km mot Pretoria hvor de sporet av. Toget hadde 19 vogner og 15 av dem ble så sterkt skadet at de ikke kunne repareres. Tre av togbetjeningen ble drept, En av de få passasjerene som ikke hadde forlatt sin vogn ble skadet og sendt på sykehus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]