Rouge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rougepudder og pensel
En rouge-dåse

Rouge (fra fransk rouged som betyr «rød») er en kosmetikkartikkel som tjener til å justere ansiktsfarvens teint, slik at kinnene fremstår som rødere og dermed som yngre og «sunnere». Den består oftest som et talkumaktig pudder tilsatt rødt fargestoff.

Det som utgjør fargestoff har gehalt som safflor, en med rosenolje parfymert løsning av karmin i salmiakkspiritus og rosenvann, eller en blanding av karmin eller safflorrød med talk. En annen vel anvendbar rouge er Schnouda, en farveløs blanding av alloxan (tillaget fra urinsyre) med cold cream, som farger huden rød.

Den påføres ned en rougepensel. Rougering av kinnene stammer fra den franske kong Ludvigs XVIs tid, da i og for seg man fortsatt anså en fornem blasshet som et kjennemerke for den adelige stand, men det også var blitt mote med avveksling. Delvis for å gjøre ansiktstrekkene mer merkbare. På de allerede hvidpudrede ansikter ble det da lagt på litt rødt - rouge.

Rouge oppbevares i små dåser, som i høyden kan bli på størrelse av små håndtallerkener.

I lengt senere tid med motens utvikling og kosmetikkendustriens muligheter benyttes også på rouge tidvis også andre faregoner på kinnene, som blå, fiolett, rosé og terracotta.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Umbach: Kosmetik und Hygiene. 3. Auflage 2004, Wiley-VCH Verlag, Weinheim, S. 316–323, ISBN 3-527-30996-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Rouge – kategori av bilder, video eller lyd på Commons