Rose Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rose Island (offisielt navn Insulo de la Rozoj) var en kortvarig mikronasjon, tolv kilometer utenfor den italienske kyst og 500 meter inn i internasjonalt farvann.

Det hele startet i 1964, da den italienske ingeniøren Giorgio Rosa fikk tillatelse til å teste en ny teknikk for å konstruere en stor plattform, 400 kvadratmeter stor, i Adriaterhavet (provins Forlì). Denne kunstige øya hvilte på ni søyler som sto på havbunnen.

Coat of arms of Republic of Rose Island.svg

Den 24. juni 1968 ble øya erklært uavhengig, som en selvstendig stat. I det offisielle navnet, Insulo de la Rozoj, valgte man å bruke esperanto for å understreke idéen om internasjonalitet. «Rozoj» henspiller også på navnet til øyas skaper, Giorgio Rosa.

Mikrostatens flagg, en trekantet vimpel, var oransje med et hvitt skjold. På skjoldet hadde det tre røde roser med grønne blad. Det ble utgitt en egen frimerkeserie.

Den italienske regjering likte dårlig den nye staten rett utenfor sin egen kyst. Offisielle representanter for regjeringen dro til øya, og tok den tilbake. Etter kort tid, og mot eiernes vilje, ble plattformen ødelagt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • [1] Rose island, Insulo de la Rozoj a dream of freedom.