Ronne Antarctic Research Expedition

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
East Base på Stonington Island ble benyttet som hovedkvarter for ekspedisjonen og er i dag vernet som et kulturminne i Antarktis.

Ronne Antarctic Research Expedition (RARE) var en ekspedisjon til Antarktis i 1947-48 som utforsket området rundt Den antarktiske halvøy. Norsk-amerikaneren Finn Rønne ledet RARE, den siste privatfinansierte amerikanske forskningsekspedisjonen. Ekspedisjonen hadde base på Stonington Island og utforsket og kartla den siste ukjente kyststrekning på jorda og fastslo at Weddellhavet ikke var forbundet med Rosshavet. Ekspedisjonen tilbakela 5 800 kilometer på ski og hundesleder – mer enn noen andre i historien. Det ble også foretatt rekognoseringsturer og omfattende fotografering fra fly.

Rønnes hustru Edith deltok som historiker og nyhetskorresponent for North American Newspaper Alliance. Hun og sjefspilotens hustru Jennie Darlington var de første kvinnene som overvintret i Antarktis.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rønne, Finn (1950) Erobring i Antarktis – Historien om Rønne-ekspedisjonen 1946-1948, Oslo, Gyldendal (oversatt av Jakob R. Sverdrup)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

antarktisstubbDenne antarktisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.