Finn Rønne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Rønne
Finn Ronne.png
Født20. desember 1899
Horten
Død12. januar 1980 (80 år)
Bethesda
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington (1980)
Ektefelle Edith Ronne (19411980)
Far Martin Rønne
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, offiser
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse St. Olavs Orden

Finn Rønne (også engelsk Finn Ronne; født 20. desember 1899 i Horten, død 12. januar 1980 i Bethesda) var en norsk-amerikansk antarktisutforsker.

Finn Rønne var sønn av Martin Rønne som deltok på Roald Amundsens Fram-ekspedisjon 1910–1912. Rønne emigrerte til USA i 1923 og ble amerikansk statsborger i 1929. Etter å ha jobbet for Westinghouse Electric Corporation i noen år, deltok han i to av Richard E. Byrds ekspedisjoner til Antarktis.

Etter å ha tjenestegjort flere år i United States Navy, der han oppnådde kapteins grad, vendte Rønne tilbake til Antarktis i 1940-årene med støtte fra American Geographical Society. Ronne Antarctic Research Expedition fra 1946 til 1948 kartla og utforsket kystlinjen av Weddellhavet og satte en rekke polarrekorder. Rønne tilbakela 5 800 kilometer på ski og hundesleder – mer enn noen andre i historien. Han kone, Edith, ledsaget ham som historiker og nyhetskorresponent på denne ekspedisjonen. I 1950-årene organiserte marinen Operasjon Deepfreeze for å utfylle kartleggingen av Antarktis og etablere forskningsstasjoner. Rønne ble vitenskapelig og militær leder for en amerikansk base ved Weddellhavet.

Rønne skrev en rekke bøker om Antarktis og mange vitenskapelige artikler om polarforskning. Han mottok en rekke medaljer og utmerkelser for sin tjeneste, geografiske utforskning og vitenskapelige virke. Han mottok også St. Olavs Orden. Finn Ronne Memorial Award deles ut av The Explorers Club til enkeltpersoner som har utmerket seg innen polarforskning.[1] Filchner-Ronne isbrem innerst i Weddelhavet er oppkalt etter ham og den tyske polarforskeren Wilhelm Filchner.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Antarctic Conquest (1949) (med L. Sprague de Camp)
  • Antarctic Command (1958)
  • Ronne Expedition to Antarctica (1970)
  • Antarctica, My Destiny (1979)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Hovedkilde:

Andre referanser:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]