Rogoznica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rogoznica er en by i Kroatia. Den ligger i Nord-Dalmatia i Šibenik-Knin fylket. Stedet ligger som sørligste tettsted på grensen til Split fylke.

Rogoznica ligger ca. 25 km vest for Split flyplass (SPU) og ca. 105 km sør for Zadar flyplass (ZAD). Norwegian og SAS flyr direkte fra flere flyplasser i Norge til Split lufthavn. Kystvegen, dvs riksveg 8 går i lia ovenfor Rogoznica. Dermed slipper Rogoznica gjennomgangstrafikk.

Tettstedet Rogoznica ligger delvis på en øy og på fastlandet. Øya er knyttet sammen med fastlandet ved at veg er anlagt ved hjelp av en fylling mellom fastlandet og øya. Rogoznica ligger i ei lun vik avskjermet fra havet ved to naturlige halvøyer formet som naturens molo. I denne lune vika ligger også en stor marina ved navn Marina Frapa. På yttersida av disse halvøyene ligger Adriaterhavet. Her er det kun noen få småøyer som tar av for vær og vind. En kan se sola gå ned i havet om kveldene fra disse halvøyene.

Rogoznica har mye kyststripe. Landområdet er kollelignende og ganske flatt. Det dyrkes mye oliven i området. Det er tre dykkersentre og det drives utleie av båter, biler, scootere og tråsykler i Rogoznica og du kan få noen til å ta deg med ut på havet for picknik eller fisketur.

Mange utlendinger og kroater har funnet sitt rolige og deilige ferieparadis i Rogoznica. Også mange nordmenn har skaffet seg ferieleilighet og feriebolig i Rogoznica de siste årene. Mange leier ut sine ferieidyller.