Ring (smykke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fingerring av gull fra førromersk jernalder, funnet på Bøli i Østfold
Foto: Kulturhistorisk museum

En ring er et smykke som kan settes på en finger, tå, rundt en arm, en ankel, halsen og i nesen eller ørene.[1]. Ringer har vært laget i alle metaller og skåret ut i ben, edelstener, glass og lignende.[1] Fra gammel tid i Orienten og Europa er fingerring den formen som er best kjent.[1] Både funn og litterære kilder viser at ringen har vært mer brukt enn andre smykker som symbol og tegn på rang.[1]

I skjønnlitteraturen er ringer ofte forbundet med åndelige eller overnaturlige krefter.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ringer brukes som pyntegjenstand, for å vise rikdom, eller som symbol på ekteskap (giftering), fremragende prestasjon (eksamensring), høy status eller autoritet, medlemskap i en organisasjon, eller lignende.

Det er vanlig å ta av seg ringen på kveldstid før man skal sove, samt når man skal gjøre visse aktiviteter som kan føre til ekstra slitasje på ringen eller aktiviteter hvor det er forbundet med fare å ha på seg ring. For eksempel kan det være lurt å ta av ringen før vannsport (bading, kajakk, surfing, båt, osv.) ettersom fingrene da har en tendens til å krympe og det er større fare for å miste ringen. Ved hagearbeid kan det være lurt å ta av seg ringen ettersom jord og sand kan slite på ringens overflate. Rengjøring med sterke kjemikalier kan endre utseendet på ringen, særlig på diamanter og andre juveler. Styrketrening med for eksempel manualer kan slite på overflaten til metallet.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Å gå med ring kan i noen tilfeller føre til skade dersom ringen er laget av et materiale som er sterkere enn hånden og henger seg fast i noe, hvilket kan medføre små sår, større skader eller til og med amputering.[2] Eksempler kan være om en ring henger seg fast i roterende maskineri, eller til og med en person som faller og hvor ringen hekter seg fast på et objekt (skuff, rekkverk, eller lignende). På grunn av dette krever noen arbeidsplasser at de ansatte tar av ringer midlertidig enten når enkelte typer oppgaver skal utføres eller når man befinner seg i et spesielt område på arbeidsplassen.

Det anbefales generelt å ta av ringer når man skal operere maskineri eller driver idrett.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]