Richard Scarry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Scarry
Født5. juni 1919
Boston
Død30. april 1994 (74 år)
Gstaad
Utdannet ved School of the Museum of Fine Arts, Boston
Beskjeftigelse Skribent, illustratør, barnebokforfatter
Nasjonalitet USA

Richard Scarry (født 5. juni 1919 i Boston, død 30. april 1994) var en amerikansk forfatter og illustratør. Han utga over 60 bildebøker og barnebøker.[1]

Scarry er særlig kjent for sine bildebøker om dyr som oppfører seg og er kledt som mennesker, blant annet som familiene Katt og Gris i småbyen Busytown (Travelby). Ikke sjelden er det myldrebøker, og også enkelte illustrerte ordbøker, med tydelige detaljer og mye å se på. Miljøet i Travelby-bøkene er en småby med svært spesialisert og differensiert arbeidsliv. Man kan tenke seg en småby i USA eller mellom-Europa i perioden 1930–1960.[1] Scarry flyttet fra USA til Gstaad i Sveits i 1972.

Bøkene har kommet i store opplag på mange språk, også norsk, og vært svært populære. Scarrys internasjonale mainstreamstil har likevel tidvis blitt kritisert for å være for idylliserende, upersonlig og uinteressant.

Sønnen Richard Scarry Jr. har i noen grad fortsatt produksjonen av bøker og tegninger i farens stil. På 1990-tallet lagde CINAR Animation The Busy World of Richard Scarry, en tegnefilmserie beregnet for TV som bygger på Scarrys mange figurer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]