Richard Scarry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Scarry
Født 5. juni 1919
Boston
Død 30. april 1994
Gstaad
Nasjonalitet USA

Richard Scarry (født 5. juni 1919 i Boston, død 30. april 1994) var en amerikansk forfatter og illustratør som utgav over 300 barnebøker, medregnet tidligere titler i reviderte utgaver.

Scarry er særlig kjent for sine bildebøker om dyr som oppfører seg og er kledt som mennesker, blant annet som familiene Katt og Gris i småbyen Busytown (i norske oversettelser Travelby). Ikke sjelden er det myldrebøker, og også enkelte illustrerte ordbøker, med tydelige detaljer og mye å se på. Miljøene og handlinga i Busytown-bøkene var amerikanske inntil Scarry flyttet til Gstaad i Sveits i 1972, da bygninger og natur i tegningene hans ble mer sentraleuopeiske.

Bøkene har kommet i store opplag på mange språk, også norsk, og vært svært populære. Scarrys internasjonale mainstreamstil har likevel tidvis blitt kritisert for å være for idylliserende, upersonlig og uinteressant. I Norge illustrerer Kari Grossmann i samme lett tilgjengelige og barnevennlige bildetradisjon som Richard Scarry.

Sønnen Richard Scarry Jr. har i noen grad fortsatt produksjonen av bøker og tegninger i farens stil. På 1990-tallet lagde CINAR Animation The Busy World of Richard Scarry, en tegnefilmserie beregnet for TV som bygger på Scarrys mange figurer.