Richard Causey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Causey
Født9. januar 1960 (59 år)
Utdannet ved University of Texas
Beskjeftigelse Autorisert regnskapsfører, forretningsdrivende

Richard Alan Causey (født 9. januar 1960) er en av hovedpersonene bak den famøse Enron-skandalen. Han var Enrons viseadministrerende direktør og regnskapssjef.

Causey tok eksamen ved University of Texas at Austin, med en bachelorgrad i regnskapsføring, samt en MBA. Han ble deretter autorisert regnskapsfører i staten Texas. Causey fikk jobb i Arthur Andersen LLP, hvor han steg i gradene og til slutt ble leder for revisjonsapparatet til Enron.

Han arbeidet tett med de ansatte i Enron, og ble godt kjent med både dem og selskapets regnskapsprosedyrer. Han forlot deretter Arthur Andersen til fordel for Enrons kapital- og handelsavdeling. Causey ble etter en stund forfremmet til regnskapssjef, hvor han godkjente spesialforetakene som skulle vise seg å bli Enrons største problem. Han fikk sparken fra Enron den 14. februar 2002, som en del av en etterforskning av SEC.

Den 22. januar 2004 ble Causey tiltalt for overføringsbedrageri og konspirasjon i forbindelse med sitt arbeid i Enron i perioden 1998–2002. Aktorene trodde ikke at han hadde skjult store pengesummer i det store antallet tvilsomme handler, men derimot at han kjente til detaljene rundt mange av dem. Causey sa seg i utgangspunktet «ikke skyldig», men trakk dette tilbake den 28. desember 2005, da han sa seg skyldig og godtok å vitne mot Kenneth Lay og Jeffrey Skilling, i bytte mot en formildet straff på 5 til 7 års fengsel.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]