Rettspsykiatri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rettspsykiatri, også forensisk psykiatri, er en del av rettsmedisin og består av strafferettspsykiatri og sivilrettslig psykiatri.

Psykiatere og psykologer benyttes som sakkyndige i strafferettspleien blant annet for å avdekke om en person som er mistenkt for en straffbar handling var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på handlingstiden.

Den som var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på handlingstiden for en straffbar handling kan ikke straffes. Det er derfor av største viktighet å få klarlagt den mistenktes psykiske tilstand.

I den sivilrettslige delen av rettspsykiatrien benyttes også psykiatere, allmennpraktiserende leger og psykologer som sakkyndige for å avdekke en persons psykiske tilstand. I slike tilfeller kan det for eksempel være spørsmål om et testament eller en avtale kan være ugyldig pga. en persons psykiske tilstand eller om en person mot sin vilje skal behandles av det psykiatriske helsevesenet.

Revisjon av rettspsykiatrien i Norge etter 22. juli 2011[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av Breivik-saken oppsto debatt om rettspsykiatrien i Norge. Usikkerhet omkring strafferettslig tilregnelighet og diagnose av Anders Behring Breivik viste at praksis måtte revideres. Se Rettspsykiatriske vurderinger av Anders Behring Breivik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]