Retardasjonsfaktor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I kromatografi er retardasjonsfaktoren (R) brøkdelen av en analytt i mobilfasen av et kromatografisk system.[1] Spesielt i plankromatografi er retardasjonsfaktoren RF definert som forholdet mellom avstanden tilbakelagt av midten av en flekk og avstanden tilbakelagt av løsningsmiddelfronten.[2] Ideelt sett er verdiene for RF ekvivalente med R-verdiene som brukes i kolonnekromatografi.[2]

Selv om begrepet retensjonsfaktor noen ganger brukes synonymt med retardasjonsfaktor med hensyn til plankromatografi, er begrepet ikke definert i denne sammenhengen. I kolonnekromatografi er imidlertid retensjonsfaktoren eller kapasitetsfaktoren (k) definert som forholdet mellom tiden en analytt holdes tilbake i den stasjonære fasen og tiden den holdes tilbake i den mobile fasen,[3] som er omvendt proporsjonal med retardasjonsfaktor.

Generell definisjon[rediger | rediger kilde]

I kromatografi er retardasjonsfaktoren, R, brøkdelen av prøven i mobilfasen ved likevekt, definert som:[1]

Plankromatografi[rediger | rediger kilde]

Retardasjonsfaktoren, RF, brukes ofte i papirkromatografi og tynnsjiktskromatografi for å analysere og sammenligne ulike stoffer. Det kan beskrives matematisk med følgende forhold:[2]

En RF - verdi vil alltid være i området 0 til 1; hvis stoffet beveger seg, kan det bare bevege seg i retning av løsningsmiddelstrømmen, og kan ikke bevege seg raskere enn løsningsmidlet. For eksempel, hvis et bestemt stoff i en ukjent blanding beveger seg 2,5 cm og løsningsmiddelfronten går 5,0 cm, vil retardasjonsfaktoren være 0,50. Man kan velge en mobil fase med ulike egenskaper (spesielt polaritet) for å kontrollere hvor langt stoffet som undersøkes migrerer.

En RF-verdi er karakteristisk for en gitt forbindelse (forutsatt at de samme stasjonære og mobile fasene brukes). Det kan gi bekreftende bevis på identiteten til en forbindelse. Hvis identiteten til en forbindelse er mistenkt, men ennå ikke bevist, blir en autentisk prøve av forbindelsen, eller standard, oppdaget og kjørt på en TLC-plate side om side (eller oppå hverandre) med den aktuelle forbindelsen. Merk at denne identitetskontrollen må utføres på en enkelt plate, fordi det er vanskelig å duplisere alle faktorene som påvirker RF nøyaktig fra eksperiment til eksperiment.

Sammenheng med retensjonsfaktor[rediger | rediger kilde]

Når det gjelder retensjonsfaktor (k), er retardasjonsfaktor (R) definert som følger:

og omvendt:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gold, Victor, red. (2019). The IUPAC Compendium of Chemical Terminology: The Gold Book (engelsk) (4 utg.). Research Triangle Park, NC: International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). doi:10.1351/goldbook.r05352. 
  2. ^ a b c Gold, Victor, red. (2019). The IUPAC Compendium of Chemical Terminology: The Gold Book (engelsk) (4 utg.). Research Triangle Park, NC: International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). doi:10.1351/goldbook.r05353. 
  3. ^ Gold, Victor, red. (2019). The IUPAC Compendium of Chemical Terminology: The Gold Book (engelsk) (4 utg.). Research Triangle Park, NC: International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). doi:10.1351/goldbook.r05359.