Reportere uten grenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reportere uten grenser
RSF 2020 logo min.svg
Grunnlegger(e)Robert Ménard, Émilien Jubineau, Jacques Molénat, Rémy Loury
TypeAssociation déclarée[1]
Stiftet1985
LandFrankrike
HovedkontorParis
StyrelederPierre Haski (2017)
VirkeområdeVerdensomspennende
Medlem avInitiative Transparente ZivilgesellschaftRediger på Wikidata
Omsetning6 166 135 euro (2019)
Ansatteca. 121
Nettstedhttps://rsf.org/fr (fransk), https://rsf.org/en (engelsk), https://rsf.org/es (spansk), https://rsf.org/pt-br (brasiliansk portugisisk), https://rsf.org/ar (arabisk), https://rsf.org/fa (persisk)

Organisasjonens logotype (2005/2006-2020)

Reportere uten grenser (på fransk Reporters sans frontières, på engelsk Reporters Without Borders (RWB) og på spansk Reporteros Sin Fronteras (RSF), på tysk Reporter ohne Grenzen (ROG)) er en internasjonal journalistorganisasjon som arbeider for pressefrihet. Den har hovedkontor i Paris og avdelinger i en rekke land.

Organisasjonen ble stiftet i 1985 av radiojournalisten Robert Ménard, Rony Brauman (som da var president i Leger uten grenser) og journalisten Jean-Claude Guillebaud for å få mer reportasjer fra land i den tredje verden (ikke bare katastrofer), samt for å få fengslede journalister frigitt og påvise brudd på presse- og ytringsfriheten.

Reportere uten grenser har kontorer i London, Washington D.C., New York, Bangkok og Tokyo. Organisasjonen har også et stort kontaktnett som melder fra om brudd på presse- og ytringsfrihet.

Generaldirektør fra 2012 er Christophe Deloire. Han er kjent som en av gravejournalistene (sammen med Christophe Dubois), som avslørte franske toppolitikeres sexskandaler i boken Sexus Politicus, som utkom i 2006.

Årlig utgir organisasjonen en rangering av land etter pressefrihet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SIRENE; sist oppdatert: 27. oktober 2021.
  2. ^ «Data of press freedom ranking» (engelsk). RSF. 26. oktober 2021. Besøkt 13. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]