Relativ peiling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En relativ peiling er vinkelen mellom observatørens diametralplan (midtlinjen, med 0° i front) og en linje til objektet som peiles. En relativ peiling tas gjerne ut med radar, kompass eller peileskive.

Eksempel: Et skip kan bevege seg i retning 270° med referanse til rettvisende nord (Nordpolen). Det betyr at skipet beveger seg rett vestover. Dersom dette skipet oppdager en øy som ligger rett sør for skipet, vil øyen, med referanse i sann nord, ligge på 180° – rett sør. Men en observatør ombord på skipet vil, med skipet som referansesystem, si at øyen ligger på 270°, i forhold til sitt eget skips kurs. Denne peilingen kalles en relativ peiling. Skipets baug – det vil si den retningen skipet seiler, vil bli kalt 0°, og peilinger ut fra skipet kan bli tatt med dette som referanse.

Relativ peiling er nyttig i de tilfeller hvor en skal gi retningen til noe en observerer – akkurat som vi selv bruker bak og foran, venstre og høyre i dagligtale. Dette er retningsanvisninger med referansepunkt i oss selv, og gir derfor liten mening for andre som ikke er til stede og kan dele samme referansesystem. For å bestemme posisjon og som en kjapp retningsangivelse er relative peilinger derimot svært nyttig.

Relative peilinger benyttes svært mye i navigasjon og radarplotting, og brukes i luften, på land og på sjøen.