Hopp til innhold

Reisen til Malacandra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reisen til Malacandra
orig. Out of the Silent Planet
Forfatter(e)C.S. Lewis
SpråkEngelsk
SjangerScience fiction
Utgitt1938

Reisen til Malacandra (engelsk tittel: Out of the Silent Planet) er en science fiction-roman av den britiske forfatteren C.S. Lewis, utgitt i 1938 av det britiske forlaget The Bodley Head, som den første i Perelandra-trilogien.

Romanen ble oversatt av Randi Brun Mannsåker og første gang utgitt på norsk i 1948, og deretter som en del av Lanternebøkene i 1975.

Trilogien ble inspirert av David Lindsays A Voyage to Arcturus (1920).[1]

Ifølge A.N. Wilson, skrev Lewis boka etter en samtale med J.R.R. Tolkien hvor de ble enige om at hver av dem skulle skrive en science fiction-roman. De ble enige om at Lewis skulle skrive en rom-reise-fortelling, og Tolkien ville skrive en tidsreise-historie.[2] Tolkiens ble ikke annet enn fragmenter, publisert i The Lost Road and other writings (1987) redigert av hans sønn Christopher.

Et notat sto før historien: "Visse referanser til tidligere historier av denne typen som vil bli funnet i de følgende sidene har blitt satt der for rent dramatiske formål. Forfatteren vil synes det er synd hvis noen lesere mener han var for dum til å ha hatt Mr. H.G. Wells s fantasier eller altfor utakknemlig å erkjenne sin gjeld til dem."

Ransom er på en vandringstur over det engelske landskapet. Da han prøver å finne et sted å sove for natten kommer han over sin gamle skolevenn Weston og hans kollega Devine. Weston og Devine får vite at Ransom ikke har fortalt noen om turen og har ingen slektninger annet enn en søster i India. Ransom blir dopet av et glass Wiskey og våkner opp et romskip på vei til Malacandra. Han er nå en fange av Weston og Devine, men vet ikke hva de ønsker å gjøre med ham.

Malacandra er en dødende kald planet hvor livet kun overlever i dalene. Ransom får vite at Weston og Devine har tenkt å overgi ham som et offer til en menneskelignende rase kalt Sorner. Han unnslipper og kommer seg langt vekk i det rødrosa landskapet. Han møter på en vennlig oterlignende skapning som kaller seg selv Hyoi.

Ransom lærer at Malacandra er en verden hvor syndefallet aldri skjedde. De har vanskelig for å forstå konsepter som grådighet, egoisme, hovmod, begjær, misunnelse, fråtseri. Det nærmeste ordet de kommer til er en "forvrengt" handling.

Referanser

[rediger | rediger kilde]