Perelandra-trilogien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Perelandra-trilogien er en trilogi av tre kosmiske romaner av den irske forfatter C.S. Lewis. Den er fiction uten science. Lewis forsøker å utvide den jordiske horisont til det kosmiske. På engelsk kalles den Space Trilogy, Cosmic Trilogy eller Ransom Trilogy.

Elwin Ransom er hovedperson i de to første bindene, og en viktig skikkelse i tredje bind. Ransom har visse likhetstrekk med C.S. Lewis selv: Han er universitetsprofessor, ekspert på språk og middelalderlitteratur, ugift og har én levende slektning.

Det fortelles[av hvem?] at Lewis skrev det første bind i serien, Out of the Silent Planet, etter diskusjoner med kollegaen og forfatteren J.R.R. Tolkien om fiksjonens plass i romaner. Tolkiens utkast til en Science-Fiction roman, med tittelen The Lost Road ble imidlertid ikke fullført. Et utkast ble innabeidet i bind fem av The-History-of-Middle-earth-serien og motiver derfra skal ha influert Tolkiens likeså uferdige verk The Notion Club Papers.

De tre bind i trilogien er:

  • Reisen til Malacandra (Out of the Silent Planet, 1938). Handlingen er for det meste lagt til planeten Mars.
  • Perelandra (1943), også utgitt som Voyage to Venus). Handlingen er for det meste lagt til Venus
  • That Hideous Strength (1945). I 1958 kom en forkortet utgave på forlaget Avon, The Tortured Planet, som er en tredel kortere. Handlingen utspiller seg på Jorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]