Regnbuehinnebetennelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regnbuehinnebetennelse
ICD-10-kodeH20
ICD-9-kode364

Regnbuehinnebetennelse er en alvorlig betennelse i øyet. Medisinsk betegnelse er iridosyklitt. Sykdommen kalles også for fremre uveitt. Den kan oppstå akutt, eller kan bli kronisk. Noen ganger kan årsaken være infeksjoner, og ofte er det i forbindelse med en større revmatisk sykdom.

Kronisk regnbuehinnebetennelse[rediger | rediger kilde]

Kronisk regnbuehinnebetennelse er en autoimmun sykdom, som innebærer at immunforsvaret i kroppen som normalt beskytter oss mot virus og bakterier angriper sitt eget vev, som i dette tilfellet regnbuehinnen. Ubehandlet vil den føre til blindhet. Av den kroniske varianten vil man sjelden oppdage symptomer selv i tide. Derfor må personer som har risiko for regnbuehinnebetennese gå jevnlig til kontroll hos øyelege.

Akutt regnbuehinnebetennelse[rediger | rediger kilde]

Ved den akutte typen for regnbuehinnebetennelse vil øyet raskt bli rødt og vondt, pupillen kan trekke seg litt sammen og man føler også ofte en sterk lysømfintlighet. Da må man komme under behandling innen få dager, for å unngå skader på øyet. Pasienter som har hatt akutt regnbuehinnebetennelse bør derfor være spesielt oppmerksomme på rødhet i øyeeplet, da dette gjerne er det første merkbare tegnet. Den klareste indikasjonen er en jevn rødfarge over hele den hvite delen av øyeeplet, men røde stier som passerer over grensen til regnbuehinnen bør også undersøkes da dette vanligvis forekommer først.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Når regnbuehinnebetennelse først er oppdaget, er den vanligvis lett å behandle med øyedråper (se "preparater"). Ved alvorlige tilfeller og vanskelige tilfeller hvor dråpebehandling ikke er tilstrekkelig, vil det kunne bli behov for immundempende behandling med steroider, cellegift og biologiske immundempende medisiner. Ofte kan infeksjon forflytte seg til synsnerven og behandles eventuelt videre med kortikosteroider.

Preparater[rediger | rediger kilde]

Vanlige preparater ved behandling av regnbuehinnebetennelse er dråpebehandling med Atropin og kloramfenikolpreparater som Spersadex. Der dette ikke er tilstrekkelig suppleres det gjerne med kortisonpreparater som Prednisolon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]