Regjeringskonferanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regjeringen Mowinckel III samlet, sannsynligvis for regjeringskonferanse

Regjeringskonferanse er et formelt møte som holdes av en norsk regjering før en sak skal fremmes for Kongen i statsråd, vanligvis et par ganger i uken.

Beslutninger som i henhold til konstitusjonen skal treffes av Kongen, treffes av Kongen i statsråd. Dette er en meget formell sammenkomst der kongen sier ja til de forslag som de enkelte statsråder fremmer, hver på sitt felt. Regjeringssjefen er ansvarlig for at kongen ikke samtykker i et forslag som strider mot konstitusjonen. For å sikre at kongens beslutninger er uangripelige konstitusjonelt sett, drøftes alltid beslutningene på forhånd i et formelt møte der statsrådene presenterer de forslag som vedkommende regjeringsmedlem ønsker å fremme i det påfølgende møte med kongen. Det føres protokoll fra regjeringskonferansene og skal alltid anføres om noen av statsrådene har uttalt seg mot forslaget. Dersom statsministeren er imot forslaget, blir det ikke fremmet.

I tilslutning til den formelle regjeringskonferansen er det vanligvis også uformelle drøftinger om en eller flere saker som statsrådene ønsker å fremme senere. Slike drøftinger skjer på basis av notater utarbeidet i det enkelte departement. Regjeringen plikter ikke å føre protokoll fra disse uformelle drøftingene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]