Regan MacNeil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regan MacNeil
Rollefigur i Exorcisten-serien
KjønnKvinne
Født11. november 1961
FamilieChris MacNeil (mor)
Spilt avLinda Blair (filmene)
Lydia Wilson (BBC Radio)
Geena Davis (TV-serie)
StemmeMercedes McCambridge (Pazuzu)
Skapt avWilliam Peter Blatty

Regan Teresa MacNeil er en fiktiv rollefigur i William Peter Blattys skrekkroman Exorcisten. Figuren dukker også opp i filmatiseringen Exorcisten, oppfølgeren Exorsisten II: Kjetteren og TV-serien The Exorcist. I filmene ble hun spilt av Linda Blair, mens Mercedes McCambridge var stemmegiver til demonen som besetter henne. I TV-serien ble figuren spilt av Geena Davis, mens demonen ble spilt av Robert Emmet Lunney og David Hewlett.

Regan MacNeil er en 12 år gammel jente og datteren til skuespiller Chris MacNeil (spilt av Ellen Burstyn i førstefilmen). Siden moren er ateist lærer hun lite om religion, men hun får svar av moren når Regan spør henne. Etter hvert begynner Regan å oppføre seg annerledes, mer aggressivt enn tidligere, og Chris forstår at hun har blitt besatt av en demon. Det viser seg senere at denne skikkelsen heter Pazuzu, en vinddemon innen babylonsk og assyrisk mytologi. Chris ber pater Karras om å gjennomføre en eksorsisme på datteren for å drive ut den onde ånden. I TV-serien har Regan vokst opp og byttet navn til Angela Rance.

Flere kjente skuespillere ble vurdert til rollen for førstefilmen i 1973, blant annet Sharon Stone, Jamie Lee Curtis, Carrie Fisher og Brooke Shields. Kim Basinger, Laura Dern og Melanie Griffith hadde også prøvespilt for rollen. Til slutt falt valget på Linda Blair, som ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for skildringen.[1]

Det amerikanske filminstituttet har kåret Regan MacNeil / Pazuzu til filmhistoriens 9. beste skurkeskikkelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]