Red Hand Defenders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Red Hand Defenders (RHD) er lojale og fundamentalistisk protestantiske paramilitær gruppe som ble dannet i 1998 er aktive i Nord-Irland. Gruppen er sammensatt av medlemmer fra Ulster Defence Association og Loyalist Volunteer Force, hvorav de fleste er fortsatt en del av sistnevnte organisasjonen.

RHD ble først ble kjent da de påtok seg ansvaret for et bombeangrep den 7. september 1998. Dette angrepet drepte Frankie O'Reilly som var offiser i Royal Ulster Constabulary (RUC). Gruppen påtok seg også ansvaret for drapet på Brian Service som var en katolsk sivil den 2. november 1998. Og de påtok seg ansvaret for drapet på Rosemary Nelson, en katolsk advokat, i Lurgan den 15. mars 1999.

I tillegg til drapene har RHD også stått bak en rekke bombeangrep på katolske familier i Nord-Irland. Det hevdes at RHD hadde ansvaret for å forlate en bombe i kontorene til republikanere i Vest-Belfast. Denne bomben ble senere vellykket uskadeliggjort og skadet ingen. I [januar] 2002 bombet gruppen et fengsel i Nord-Belfast.