Hopp til innhold

Rasteplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skilt for rasteplass
En rasteplass i New South Wales

Med rasteplass forstår man et sted å hvile. Opprinnelig var det en plass langs en vei, der reisende kunne stoppe for å ta en hvilepause. I dag brukes imidlertid begrepet om alle hvileplasser, enten det er langs en vei eller ikke og om det er folk eller dyr som hviler er. Derfor kan rasteplasser variere i størrelse og beliggenhet. For folk har de enkleste rasteplassene gjerne en plass der man kan parkere en bil, men mange har også bord og stoler/benker av tre som man kan sitte på. Enkelte plasser har også enke sanitæranlegg.

Veier som brukes mye til profesjonell transport, skal være utstyrt med utkjøringslommer med visse mellomrom, slik at sjåførene kan oppfylle bestemmelsene om hviletid. Disse kan variere i standard fra en litt stor busslomme til fullt utbygde fasiliteter med drivstoffylling, kafe, og dusj. I utlandet og enkelte steder i Norge finnes gjerne delte plasser, slik at store og små biler ikke blir unødig blandet under stopp og inn/utkjøring.

Turistveier har ofte rasteplasser som sikrer at de spesielle attraksjonene kan besøkes uten for stor fare for påkjørsel av forbikjørende trafikk. I kupert terreng er dette ikke alltid like enkelt, slik at en ofte setter ned fartsgrensen i tillegg.

Større rasteplasser langs riksveier har ofte følgende fasiliteter:

Enkelte rasteplasser har også utsiktstårn med god utsikt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]