Hopp til innhold

Hindutva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hindutvagrupper benytter ofte religiøs symbolisme, som her ved en «Kerala Raksha Yatra» organisert av BJP. «Yatra» er et hinduisk ord for pilegrimsvandring.

Hindutva (devanagari: हिन्दुत्व) viser til bevegelser som fremmer hindunasjonalisme i India. Ordet ble laget av Vinayak Damodar Savarkar og lansert i tittelen på en pamflett i 1920. Paraplyorganisasjonen Sangh Parivar samler i dag (2013) en rekke Hindutva-grupper, som Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Bharatiya Janata Party (BJP), Bajrang Dal og Vishwa Hindu Parishad.

Skjønt Hindutva-ideologien oppstod tidlig på 1900-tallet, fikk den først større betydning mot slutten 1980-årene. To omstridte saker, Shah Bano-saken og Ayodhya-saken, mobiliserte mange flere hinduer til bevegelsen. Ayodhya-saken førte til store opptøyer og drap mellom indiske hinduer og muslimer. I løpet av 1990-tallet fikk Hindutva-partier politisk makt, og BJP satt med regjeringsmakten i India fra 1998 til 2004.

Hindutva-grupper legger vekt på å verne om «hinduiske verdier», og er blant annet i mot den rådende indiske ordningen med forskjellige lover for de forskjellige trossamfunn i landet når det gjelder ekteskap, arv og familie. De har gått imot særbehandling av religiøse minoritetsgrupper, som muslimer. Gruppene går også gjerne imot vestlig innflytelse, som kristen misjon overfor hinduer[1] eller «uhinduiske skikker» som valentinsdagen.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]