Rao Shushi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rao Shushi

Rao Shushi (kinesisk: 饶漱石, pinyin: Ráo Shùshí; født 1903 i Linchuan i provinsen Jiangxi i Kina, død 2. mars 1975) var en kinesisk revolusjonær og politiker, som ble sjaltet ut under maktkampene og utrenskningene i 1950-årene.

Rao var fra desember 1945 under den kinesiske borgerkrig førstesekretær for det kinesiske kommunistpartis Østkinabyrå. Fra 1947 var han dessuten kommissar for militærdistriktet Østkina.

Etter grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina ledet han Østkina-fortvaltningen, som hadde som oppgave å bygge opp kommunistpartiets herredømme over Østkina. Tidlig i 1950-årene ble han leder for kommunistpartiets organisasjonsavdeling, og der allierte han seg med Gao Gang og forsøkte å komme til mer makt på bekostning av regjeringskretsen rundt Liu Shaoqi. Den etterlengtede støtte fra Mao Zedong uteble; i mars 1955 ble Rao og Gao fratatt sine maktposisjoner og ekskludert fra kommunistpartiet.

Ikke alle detaljer rundt maktkampen er blitt avklart, og det blir fra partiledelsen (2009) fortsatt understreket at ekskluderingene var berettigede.