Rane Willerslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rane Willerslev
Rane Willerslev
Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty / Kulturhistorisk museum
Født5. juni 1971[1]Rediger på Wikidata (52 år)
Gentofte[2]
BeskjeftigelseAntropolog, direktør (Nationalmuseet, 2017–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversity of Cambridge (–2003)[3]
University of Manchester (–1996)[3]
FarRichard Willerslev
SøskenEske Willerslev (tvilling)
NasjonalitetKongeriket Danmark
Medlem avEventyrernes Klub (2001–)[4]
UtmerkelserRidder av Dannebrogordenen (2021)[5]

Rane Willerslev (født 5. juni 1971 i Gentofte, Danmark) er en dansk sosialantropolog og professor på Aarhus Universitet. Han har en Ph.D. fra University of Cambridge (2003) og en mastergrad i visuell antropologi fra University of Manchester (1996). Fra 2004-6 var han lektor ved Granada Centre for Visual antropologi ved University of Manchester. I 2010 ble han utnevnt til professor i antropologi ved Universitetet i Aarhus. Fra 2008-11 var han også leder av etnografiske samlinger på Moesgaard Museum. I 2011 blev han direktør for Kulturhistorisk museum i Oslo, men 5. juni 2013[6] ble det kjent at han fratrådte stillingen i august samme år, og at han ville vende tilbake til professoratet i Århus.

Willerslev er idag professor II på Kulturhistorisk Museum. Fra 2013 til nå har han ledet ARTS arktisk forskning fokus og koordinert tverrfaglig arktisk forskning ved Aarhus Universitet Arctic Research Centre. I 2013 ble han tildelt en Jens Christian Skou Fellowship ved det nyetablerte Aarhus Institute for Advanced Studies. To ganger (2006 og 2010), har han blitt tildelt eliteforskningspriser af Danmarks Frie Forskningsråd, og han har gitt den prestisjetunge Malinowski Memorial Lecture på LSE i 2010. Han er forfatter og medforfatter av en rekke artikler og bokkapitler, vitenskapelige monografier, og har redigert flere antologier og spesielle utgaver av magasiner. Siden 2007 har han vært medredaktør av Acta Borealia: Nordic Journal of Circumpolar Societies. Han er også redaktør og medredaktør av tre bokserien: Etnografi, teori, Experiment (Berghahn Books) og Studies in Death, Materiality and Time og Culture, Environment and Adaptation in the North (begge Ashgate Publishing). I 2007 blev boken Soul Hunters: Hunting, Animism, and Personhood among the Siberian Yukaghirs (University of California Press) publisert, som har blitt brukt mye for sin innovative teoretiske nytenkning av animisme.

I 2012 ble hans selvbiografiske etnografi On the Run in SIberia (University of Minnesota Press, Minneapolis) utgitt. Boken forteller om hans engasjement i den russiske pelshandelen. Hans viktigste forskningsfelt har vært blant sibiriske urfolk (jukagirerne og Chukchi) i et komparativt perspektiv. Nylig har han begynt å gjøre feltarbeid hos Ik, en jeger- og selvbergingsjordbruksbefolkning i Nord-Uganda. Mens hans viktigste publikasjoner er innen religion og antropologisk teori, så dekker hans publikasjoner et bredt spekter av klassiske og moderne antropologiske temaer som spenner fra animistiske kosmologier og blodoffer, dødsstudier, etikk, visuell antropologi og museumsstudier og senere, eksperimentelle metoder samt grensesnitt mellom antropologi og arkeologi. Han har vært en aktiv kommunikator av sin forskning og har deltatt i debatter om forskningspolitikk og tverrfaglighet. Willerslev har vært fast spaltist i videnskabsavsnittet av den danske avisen Politiken, og han har skrevet to populære bøker og en rekke populære artikler og debattinnlegg, og organisert flere internasjonale museumsutstillinger. Han er medlem av Adventurers Club of Denmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15602155x, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Altinget.dk, www.altinget.dk, besøkt 10. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b natmus.dk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ adventurersclub.dk, besøkt 10. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Politikere, direktører og professorer modtager Kongehusets ridderkors», utgitt 8. desember 2021, besøkt 10. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ http://www.uio.no/om/aktuelt/pressemeldinger/2013/willerslev.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]