Hopp til innhold

Ramjet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
1. Luftinntak
2. Kompresjon
3. Brenselinnsprutning
4. Flammeholder
5. Brennkammer
6. Dyse
7. Utløp

En ramjet er en type jetmotor som ikke har forturbin eller kompressor, og i stedet benytter motorens hastighet relativt til luften rundt for å komprimere luften for å kunne opprettholde en effektiv forbrenning i brennkammeret. En ramjet-motor kan derfor ikke starte fra stillestående, den krever høy hastighet, ofte overlydsfart, for å starte. På grunn av dette benyttes den hovedsakelig i raketter, robotvåpen og granater som drives opp til høy hastighet på annet vis. Den benyttes også i visse fly, for eksempel SR-71 Blackbird, der luft passerer utenfor jetmotoren og føres direkte inn i etterbrennkammeret.

Konstruksjon

[rediger | rediger kilde]

Ramjetmotorer utnytter det høye dynamiske trykket i luften som strømmer mot innløpet. Et effektivt innløp gjenvinner så mye som mulig av fristrømmens stagnasjonstrykk til en økning av det statiske trykk i luften som strømmer inn i brennkammeret. Majoriteten av alle ramjets benyttes i overlydshastighet og anvender en eller flere koniske eller skjeve støtbølger, fulgt av et normalstøt for å bremse opp den innstrømmende luften til underlydshastighet og øke det statiske trykket.

Brennkammer

[rediger | rediger kilde]

Brennkammerets oppgave er å øke temperaturen til luften for å akselerere den ut gjennom dysen. Denne temperaturøkning skjer under i stort sett konstant trykk. Ved at ramjeten ikke har turbin så finnes det ingen direkte begrensning på forbrenningstemepraturen som i en turbojetmotor; dette gjør at man kan benytte en støkiometrisk brenselsluftblanding i stedet for en blanding med luftoverskudd. For å stabilisere forbrenningen i brennkammeret skjer det vanligvis bak en slags flammeholder.