Rainpower

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rainpower AS
Org.formAksjeselskap
Bransje Teknologiutvikling, konstruksjon og produksjon for vannkraftindustrien
Etablert2007
HovedkontorKjeller, Norge
Produkt(er) Utstyr og tjenester for produksjon av elektrisitet basert på vannkraft
Antall ansatte~300
Nettside[1]

Rainpower AS er et norsk selskap som utvikler, konstruerer, produserer og selger utstyr for elektrisitetsproduksjon basert på vannkraft. Selskapet tilbyr turbiner av type pelton, francis og kaplan, samt pumpeturbiner, småkraftanlegg, turbinregulator, oljetrykksanlegg, ventilregulator, magnetiseringsutstyr, ventiler, vannveg, rør og andre produkter og tjenester relaterert til vannkraftindustrien.

Hovedkontoret er på Kjeller, nær Oslo.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

Rainpowers teknikk omfatter utstyr for produksjon av elektrisitet basert på vannkraft.

Francisturbiner: For fallhøyder på mellom 50 og 600 meter er francis­turbiner den vanligste turbintypen. Denne turbintypen er kosteffektiv, og har høyere virkningsgrad enn noen annen turbintype. Rainpower utvikler og tester nye turbindesign innenhus.

Reversible pumpeturbiner: For fallhøyder på mellom 50 og 700 meter leverer Rainpower ettrinns pumpeturbiner som er spesialtilpassa. Pumpelagra vannkraft er en metode for lagring av store mengder overskuddsenergi.

Peltonturbiner: Disse er egna for store fall­høyder og lav vassføring, og blir oftest brukt ved fallhøyder på over 300 meter, og for småkraft­. En spesiell fordel med pelton­turbiner er det breie driftsområdet, som gjør dem spesielt egna for kraftverk med stor variasjon i vannføringa.

Kaplanturbiner: Dette er turbiner med vertikal aksel egna for lave fallhøyder mellom 6 og 60 meter. Vanligvis har kaplanturbiner fire til åtte variable løpehjulsskovler. En stor fordel med kaplanturbiner er at de er egna for kraftverk med stor variasjon i vannføring og fallhøyde. Kaplanturbiner er mye brukt over hele verden på grunn av deres fleksibilitet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet går tilbake til 1853, da Kværner Brug AS ble etablert av Oluf A. Onsum. Senere var det ei sammenslåing med Sørumsand Verksted. Kværner ekspanderte hurtig etter å ha overtatt vannkraftvirksomheten til Nohab, KMW, Tampella og andre. I 1999 kjøpte General Electric Company Kværners vannkraftvirksomhet og etablerte sin vannkraftvirksomhet under navnet GE Hydro. I 2005 solgte GE Hydro Sørumsand verksted til NLI AS; to år senere kjøpte dette selskapet hele den norske vannkraftvirksomheten fra GE, og etablerte Rainpower AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]