Railgun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Naval Surface Warfare Center testavfyring januar 2008, etterlatende en plasmafane etter prosjektilet
En railguns elektriske diagram

En railgun er en fullt elektrisk kanon, som akselererer et elektrisk ledende prosjektil langs et par metallskinner, som anvender de samme prinsipper som en homopolar motor. Railguns anvender to glidende eller rullende kontakter,[1] som tillater en stor elektrisk strøm å passere gjennom prosjektilet. Denne strøm vekselvirker med et sterkt magnetfelt generert av skinnene og denne vekselvirkning akselererer prosjektilet, da kun denne kan bevege seg.

Et av en railguns karaktertrekk er fraværet av klassiske brennende fremdriftsmidler (kun prosjektilet og den elektriske energi som behøves til å sende prosjektilet forbrukes), og muligheten til å sende prosjektilet mye hurtigere enn tradisjonell skytevåpenteknologi tillater.

Railguns har lenge eksistert som eksperimentell og demonstrasjonsteknologi, men er i nyere tid dreiet mot å bli en farbar militær teknologi. For eksempel, i de sene 2000-årene, testet den amerikanske marinen en railgun som akselererer en 3,2 kg prosjektil til omkring 2,4 km/s (ca. mach 7).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ youtube.com: rolling railgun demonstration
  2. ^ Technology Review:, Electromagnetic Railgun Blasts Off, February 6, 2008, by Brendan Borrell

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Railgun – ordbokoppføring