Ragnvald Væring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragnvald Væring
Født1. juli 1884Rediger på Wikidata
Sandsvær kommune
Død4. mars 1960Rediger på Wikidata (75 år)
Oslo
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
FarAlf Væring
NasjonalitetNorge
GravlagtGamle Aker kirkegård[1]

Fotograf Ragnvald Væring fotografert i sitt studio

Ragnvald Fredrik Væring (født 1. juli 1884 i Sandsvær, død 4. mars 1960 i Oslo) var en norsk fotograf.[2] Han var sønn av Alf Væring (1863–1912) og Jørgine Fredriksen, og sønnesønn av Olaf Martin Peder Væring.[2]

Ragnvald het Fredriksen til like etter farfarens død i 1906, da foreldrene ikke var gift.[2] Selv ble han gift 3 ganger, 1) med Borghild Føllingstad, 2) med Elly Fjeld, 3) i 1926 med fotograf Sofie Betzonich, f. Johnsen, datter av Mariken og Stian Johnsen, enke etter fotograf Geo B. Betzonich.[2]

Væring vokste opp hos farfaren fotograf Olaf Væring og hans datter Ragnhild Væring, gikk i lære i firmaet og hadde allerede før farfarens død en sterk posisjon i dette. Da Ragnhild Væring arvet firmaet i 1906, ble han medarbeider og tok samtidig navnet Væring. Etter at Ragnhild giftet seg med Karl Teigen i 1907, ble firmaet ledet av Væring og Teigen i fellesskap, og kunstfotograferingen fortsatte. I 1936 gikk Teigen ut av firmaet da samarbeidet ikke var så godt, og startet sitt eget firma. Væring fortsatte alene, og ved hans død i 1960 ble firmaet overtatt av Per Petersson, som hadde vært hans assistent i flere år.

Som en av de første i landet utviklet firmaet og Ragnvald Væring gjennom sine kunstinteresserte fotografer en ekspertise i fotografering av kunstverk. De samme fotografene innså at ettertiden kunne nyte godt av deres arbeid og denne kulturelle bevisstheten førte derfor til at de samlet og tok vare på det de mente var av historisk verdi. Fotograf Ragnvald Væring la grunnlaget for firmates linje og personlige kjennskap og kontakt med kunstnere, samlere og utgivere, og på denne måten ble firmaet O. Væring en bidragsyter til norsk kunsts distribusjon og markedsføring. Ragnvald Væring drev selskapet godt og ble venner med mange kunstnere. De gikk inn og ut av hans studio og han ble spesielt nær venn med Edvard Munch og hans søster Inger Munch.

Væring utga en bok på Gyldendal med Edvard Munchs selvportretter. Han var viseformann i Norske Fotografers Landsforbund og formann i Oslo Krets. Medlem av forskjellige juryer. Firmaet O. Væring er fremdeles i drift (2019) og alle tidlige glassplater av norske maleres arbeider er lagret i arkivet. Kopier av de platene som har bygningshistorisk og antikvarisk interesse beror hos Riksantikvaren, negativer av byhistorisk interesse i Oslo byarkiv. Fotograf Per Petersson oppga i 1987 at samlingen oppbevares i kjellerlokale i Statens Kunstakademi. I 2007 flyttet Per Petersson sin datter Ingrid Petersson Nørstenæs arkivet til nye oppbevaringslokaler i Oslo. Dette for å sikre materialet for ettertiden da lokalene i Statens Kunstakademi forringet materialet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.begravdeioslo.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d «Ragnvald Væring». Preus Museum (norsk). Besøkt 31. august 2018.