Ragn-Sells

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ragn-Sells AS»)
Ragn-Sells AB
Org.formAksjeselskap
BransjeAvfall
Etablert1966
HovedkontorSollentuna
LandSverige
NøkkelpersonerRagnar Sellberg
Adm.dir.Erik Sellberg[1]
Antall ansatteCa. 2 300[2]
OmsetningCa. 4,2 mrd. kr
Nettstedwww.ragnsells.com[3]

Ragn-Sells AB er et svensk renovasjonskonsern som ble grunnlagt i Sverige i 1881, oppkalt etter grunnleggeren Ragnar Sellberg. Ragn-Sells er et privateiet konsern med virksomhet i seks land. Siden 1966 arbeider Ragn-Sells med avfallshåndtering, miljø- og gjenvinning.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ragn-Sells sin historie kan følges helt tilbake till år 1881 da Amandus Zakarias Leonard Sellberg startet "Sellbergs Häståkeri" i Odengatan 45 i Stockholm.

"Ragn" i firmanavnet peker tilbake til Ragnar Sellberg (1902-1995), sønnen til Zakarias Leonard Sellberg, som startet søppelhenting hos villaeiere i Sollentuna utenfor Stockholm.

Søppelhentingen pågikk parallelt med transportfirmaet i Stockholm, som et "underbruk". Ragnar Sellberg bodde da på Väderholmens gård, hvor Ragn-Sells har sitt hovedkontor.

I 1933 ble Ragnar Sellberg "VD" Verkställande direktör (på norsk heter det adm.dir / administrerende direktør)) i Sellbergs. Dette selskapet var først og fremst aktive innen transportsektoren, mens avfallshåndteringen var en mindre del (til tross for at de var størst i Sverige innen renhold).

I 1966 ble foretaket "AB Norrtrim" etablert. De drev kun med renhold.

I 1968 byttet "AZ Sellbergs Åkeri AB" og "AB Norrtrim" navn til "Ragn-Sells AB", med Ragnar Sellberg som "VD" (svensk for adm.dir / administrerende direktør). En stilling han hadde til 1973 da han ble styreformann i selskapet.

Den norske virksomheten ble startet i 1989, under navnet Norsk Renovasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Konsernledelse Arkivert 7. juli 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ Om konsernet Ragn-Sells
  3. ^ verkets språk svensk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Om Ragn-Sells AB

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]