Raggsteindalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Raggsteindalen Høyfjellsstue.

Raggsteindalen er en dal som ligger på nordsiden av Hallingskarvet i Hol kommune i Buskerud. Dalen omkranses av Raggsteinnuten (også kjent som Lensmannsnuten) og Hallingskarvet i sør og øst, og begynner ved Strandavatnet. Ved Raggsteinnuten svinger den mot vest, og går bratt oppover før den ender i Ljøtebotn, et område med åpne sletter på nordsiden av Hallingskarvet, like før Kyrkjedøri. I dalen går elven Raggsteindøla.

Navnet Raggsteindalen kommer sannsynligvis av «ragg stein», fra «rak stein», og kommer av at det før 1850-årene stod en høy, rak og spiss stein i dalen, akkurat der hvor dalen svinger vestover. Denne steinen ble sprengt i stykker og restene brukt som grunnmursstein da man oppførte en ny støl i dalen.

Dalen har vært bebodd, både av lovlydige bønder, og også av en fredløs drapsmann en gang i tiden. Restene av gårdene kan sees den dag i dag, og to av husene er restaurert og brukes som hytter.

Gjennom dalen går flere stier – en leder til Finse, mens en annen går mot Raggsteinnuten og Folarskardsnuten. Ved Strandavatn ligger Raggsteindalen Høyfjellsstue.


Wide-raggsteindalen norway.jpg
Fotografen står her øverst i Raggsteindalen og ser østover. Selve dalen sees til venstre, mens man mot høyre ser henholdsvis Raggsteinnuten, og deretter Ljøtebotnberget helt til høyre. Foto: Sindre Skrede, 2006.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]