Ragaa Al Geddawy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragaa Al Geddawy
Fødtنجاة علي حسن الجدَّاوي
6. sep. 1934[1][2]Rediger på Wikidata
Ismailia (Kongedømmet Egypt)[2]
Død5. juli 2020[3]Rediger på Wikidata (85 år)
Ismailia[3]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, modell Rediger på Wikidata
EktefelleHassan Mukhtar
NasjonalitetKongedømmet Egypt (19341952)
Republikken Egypt (19531958)
Den forente arabiske republikk (19581971)
Egypt (19712020)

Ragaa Al Geddawy (arabisk: رجاء الجداوي‎; født 6. september 1934 i Ismailia i Egypt, død 5. juli 2020 samme sted) var en egyptisk skuespillerinne som er kjent i Midt-Østen etter en seks tiår lang karriere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ragaa Al Geddawy ble født i Ismailia, men flyttet i ung alder til Kairo, der hun bodde med sin tante, magedanserinnen og skuespillerinnen Taheyya Kariokka. Hun fikk sin utdannelse ved fransiskanernes skoler i Kairo, og arbeidet etterpå i oversettelsesavdelingen i et reklamebyrå. Så ble hun kronet til Miss Egypt i 1958 og begynte deretter som modell.

Al Geddawy opptråde i filmen Douaa Al-Kawrawan (Nattergalens bønn) i 1959. I 1960 epilte hun i Ishaaet Hob (Rykte om kjærlighet) sammen med Omar Sharif og Soad Hosni. Filmen dreier seg om den unge og sky Hussein (Sharif) som forelsker seg i sin kusine Samiha (Husni), som er alt for betatt av sin andre fetter. Al Geddawy spilte Samihas venninne.

I 1962 spilte hun i komediedramaen Al Forsan Al Thalatha (De tre musketerer). Filmen følger den ærverdige advokaten (Ismail Yassine) som skrev om hand dyhder[klargjør] i et ukeblad før han arvet en nattklubb og fikk livet satt helt på hodet. Al Geddawy spilte hans datter Huda som er forelsket i sin fetter Nabil (Mahmoud Azmy), men er lovet bort til sheikh Fadel (Abdel Salam Al Nabulsy).

I 1987 spilte Al Geddawy i Al Beh Al Bawab (Dørvakten) sammen med navn som Ahmed Zaki, Safia El Emari og Fouad el-Mohandes. Filmen følger dørmannen, som er hovedpersonen, og som driver på ved siden av som megler.

I 2006 spilte Al Geddawy rollen som Taheyya Kariokka i Cinderella-serien, regissert av Samir Seif.

Etterhvert ble hun mer vanlig å se på fjernsynet enn i kinofilmer. En av hennes siste større roller var som Enayat i den egyptiske fjernsynsserien Grand Hotel, som ble lansert i 2016. Den var en adaptasjon av den spanske fjernsynsserien Gran Hotel.

Hennes siste skuespillerrolle var i fjernsynsserien Lu'bat Al Nesyan (Forglemmelige spill) i 2020; så ble hun smittet av koronaviruset (SARS-CoV-2) noen få dager etter at innspillingsarbeidene var ferdige.[4]

Ragaa Al Geddawy var gift med Hassan Mokhtar, som døde i 2016. Han hadde vært keeper for Ismaily SC. De giftet seg 22. november 1970,og fikk sammen datteren Amira.[5]

Død[rediger | rediger kilde]

Amira Hassan Mokhtar, som er Ragaa Al Geddawye eneste datter, bekjentgjorde morens død og sa hun hadde vært i isolasjon i 43 dager i Abu Khalifa-hospitalet i Ismailia på grunn av koronaviruset.[6][7] Ragaa Al Geddawy døde 5. juli 2020,[8] i en alder av 85 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]