Radulf av Orknøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Radulf av Orknøyene var en norrøn biskop på Orknøyene på slutten av 1000-tallet i den tiden da de norske øyene var underlagt York erkebispedømme i England.

Biskop Radulf ble innviet av erkebiskop Thomas av Bayeux av York (10701100) en gang rundt 1073 og han døde en gang mellom 1100 og 1109. Det er mulig at det første årstallet er det riktige, iallfall synes det som om en annen biskop, Roger, ble innviet en gang rundt 1100 og denne virket til ca. 1108. I 1109 synes det som om en ny biskop ble innviet i York med samme navn Radulf, og som han tidvis blir forvekslet med: Radulf Novell.

Navnet Radulf blir også nevnt i Krøniken om kongene av Mann og Øyene (latin Chronica Regum Manniæ et Insularum). Radulf er her Roolwer som er en senere middelalderform av norrøne Hrolfr (Rolv) fra hvor de latinske formene Rolfus og Rodulfus (anglifisert til Ralph og Radulf). Formene Rooluer og Roolfwer er funnet i norske dokumenter skrevet på samme tid som listen av biskoper på Man. Samtidig med navnet Roolwer er Radulf (Rolfr) på Orknøyene og på 1100-tallet var disse navnene identiske.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hudson, Benjamin T.: Viking pirates and Christian princes: dynasty, religion, and empire in the North Atlantic, Oxford University Press 2005. Side 181.