Radiokontroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En radiokontroll (ofte kalt sender og radiostyring) er en enhet som brukes til å styre blant annet radiostyrte biler og modellfly. Det finnes også mange andre bruksområder for radiokontroller: Industrielt, innen forskning, militært.

En radiokontroll er en radiosender som benyttes til å fjernstyre modell-biler, -fly, -båter og -helikoptre ved hjelp av radiosignaler. En radiomottaker (mottaker) må være installert i den enheten som skal fjernstyres. Denne radiomottakeren kontrollerer så servoer som i sin tur kontrollerer motor, bremser, styring, ror, høyderor, sideror osv. I industrien brukes radiokontroller til å kontrollere større kraner (traverskraner for det meste). Ulike styringer her er løft, senk, bevege fremover, bevege bakover, bevege høyre og bevege venstre.

De frekvensbåndene som brukes for dette formålet i Norge er 27 MHz (AM), 35 MHz, 40 MHz (FM) og 2,4 GHz. I 27 og 40 MHz båndene brukes det krystaller eller frekvenssyntese for å sette den nøyaktige frekvensen, slik at flere kan kjøre samtidig. I 2,4 GHz båndet brukes det digitale teknikker som frigjør fra krystaller og frekvens-bekymringer.

Det finnes to hovedtyper brukt innen hobby:

  • En rattkontroll består av et pistolgrep med et ratt (kan være et hjul fra en radiostyrt bil). Fart reguleres med avtrekkeren, og retning kontrolleres av rattet. Denne typen radiokontroll er svært vanlig for radiostyrte biler og kan også brukes sammen med båter.
  • En stikkekontroll består vanligvis av to joysticks som hver kan ha én eller to akser. Denne typen brukes alltid til radiostyrte fly og helikopter. De kan også brukes til radiostyrte biler og båter.