Hopp til innhold

Radio Islam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Radio Islam var en svensk radiokanal grunnlagt av Ahmed Rami i 1987.[1][2]

Radiokanalen fikk internasjonal oppmerksomhet for sitt grove antisemittiske innhold,[3][4] noe som ledet til en rekke anmeldelser og etterforskning. Ved to tilfeller endte dette med fellende dommer mot kanalens redaksjon for hets mot en folkegruppe.

Radiokanalen ble nedlagt i 1997, men deler av virksomheten har fortsatt på internett og sosiale medier. I en EU-rapport ble Radio Islam i 2003 beskrevet som en av de mest ekstreme antisemittiske nettsidene med nære koblinger til ekstreme islamistiske grupper, herunder benektelse av at Holocaust har funnet sted.[5]

Radio Islam har også laget et register over svenske jøder og personer med sympatier for jøder, dette har blitt kalt for Sverige Judiska Uppslagsverk. Det vakte stor avsky i Sverige da dette ble kjent, og saken ble diskutert i det svenske parlamentet, men ettersom nettstedet var registrert i Russland kunne ikke svensk politi stenge nettstedet. I 2012 ble listen funnet på den beslaglagte datamaskinen til seriemorderen Peter Mangs.[6] Han er dømt for flere drap og drapsforsøk der det har vært mistanke om at disse var rasistisk motiverte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Antisemitt invitert til universitet». Vårt Land. 22. mai 2009. 
  2. ^ Søderlind, Didrik (3. november 2005). «Holocaustbenektelse - ikke bare et nazistfenomen». forskning.no. 
  3. ^ «Holocaust Deniers Unite». Southern Poverty Law Center. 5. mars 2002. 
  4. ^ «Høyreekstremisme i Norge - trender og utvikling» (PDF). Antirasistisk Senter. 
  5. ^ «Manifestations of anti-Semitism in the European Union». Boston College. 
  6. ^ «Peter Mangs konspiratoriska världsbild». Expo. 31. januar 2018.