Radio Berlin International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Radio Berlin International
Radio Berlin International
Etablert1959
QSL-kort fra Radio Berlin International.

Radio Berlin International (RBI) var utlandsprogrammet til DDRs statlige kringkaster. RBI ble etablert i mai 1959 som en motvekt mot den vesttyske kringkasteren Deutsche Welle, selv om sendinger til utlandet allerede hadde pågått siden 1955.

Hovedinnholdet i RBI var nyheter og informasjon om og fra Øst-Tyskland. Programinnholdet var ofte svært profesjonelt og mye mer balansert sammenlignet med tilsvarende sendinger fra andre østblokkland hva gjaldt livet i et sosialistisk land. Men målet var klart; å nå lyttere i hele verden og få «... den sozialistischen deutschen Staat näher zu bringen ...».

RBI kvitterte de fleste henvendelser med mengder av trykt materiale knyttet til landets utvikling, samt souvernirer som vimpler og frimerker. Kjenningsmelodien var de første tonene av DDRs nasjonalsang. Stasjonen holdt til i Funkhaus Nalepastraße i Berlin-Oberschöneweide.

RBI ble lagt ned 2. oktober 1990 som en følge av den tyske gjenforeningen dagen etter. Den siste sendingen var bitter for mange av medarbeiderne, for det var mer snakk om en overtakelse, snarere enn en gjenforening med Deutsche Welle som overtok både mannskap, lokaler, utstyr og frekvenser.

Kanalen sendte programmer på mange språk, blant annet svensk og dansk, og mange av medarbeiderne hadde opprinnelse i de enkelte lands kommunistiske partier. Kanalen var en av de store under den kalde krigen.