Radikale Sosialister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Radikale Sosialister
LandNorge
Leder(e)Tore Karlstad
Grunnlagt2005
HovedkvarterFlisa
IdeologiKommunisme
Anti-stalinisme
Politisk posisjonRadikale venstre
Representanter:
Kommunestyrene1 (2015)
Fylkestingene0 (2015)
Stortinget0 (2013)

Radikale Sosialister var et parti som bygde sitt program på samme grunnsyn som kommunismen. Medlemmene av Åsnes kommunistiske arbeiderlag meldte seg ut av Norges Kommunistiske Parti (NKP) mot én stemme 15. desember 2004. Åsnes kommunistiske arbeiderlag var på det tidspunktet det mest aktive lokallaget til NKP, og hadde ved utmeldelsen to av partiets tre folkevalgte.[1] Hovedgrunnen var at de mente at ledelsen i NKP ikke hadde tatt et oppgjør med Stalin-tiden. Andre grunner var uenighet om rovdyrpolitikken og det religiøse synspunktet.

De to NKP-representantene i kommunestyret i Åsnes meldte også overgang. Partiet fikk ny tillit ved kommunestyrevalget i 2007, da Tore Karlstad og Emil Rundberget ble valgt inn som partiets representanter i kommunestyret. Karlstad ble partiets eneste representant etter kommunestyrevalget i 2011.[1] Radikale Sosialister stilte til valg siste gang i 2015, igjen ble Karlstad valgt inn i kommunestyret. I 2018 ble partiet oppløst ved ekstraordinært årsmøte etter enstemmig votering. Daværende representant i kommunestyret for Radikale Sosialister, Tore Karlstad, gikk deretter over til Arbeiderpartiet.

Tore Karlstad var partileder i hele perioden partiet eksisterte.


Partimedlemmet Bjørn Frang var sterkt deltagende i Christine Kohts program Koht i kommunen, som handlet om valgkampen i Åsnes i 2003.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ole Øyvind Sand Holthe (22. august 2014): Den røde mare. Dagens Næringsliv

2. https://www.ostlendingen.no/politikk/asnes/solor/radikalene-gar-over-til-arbeiderpartiet-i-asnes/s/5-69-673074