RS «J.M. Johansen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RS 53 «J.M. Johansen»
Klasse:  Eldre klasse
Konstruktør:  Richard G. Furuholmen
Byggeår:  1949
Oppkalt etter:  Julius Marencius Heiberg Johansen
Finansiering:  J. M. Johansen, Stamsund
Fartøyets egenskaper
Lengde:  78 fot
Motor:  2x Wichmann diesel
Navigasjon og kommunikasjon
Navigasjonsutstyr:  Radar, GPS, kartplotter
[1]
Statistikk
Satt inn i tjeneste:  1949
Tatt ut av tjeneste:  1979
Menneskeliv berget:  70
Fartøy berget:  11
Fartøy assistert:  843
Dykkeoppdrag:  48
Syketransport:  83

R/S 53 «J.M. Johansen» er en tidligere redningsskøyte som ble bygget for Redningsselskapet i 1949, ved Standard Båtbyggeri i Drammen. Konstruktør var Richard G. Furuholmen som hadde vunnet en designkonkurranse som var utlyst av Redningsselskapet som dengang trengte en ny serie redningsskøyter.

Dette var den første redningsskøyta som ble bygget etter andre verdenskrig, og var også den første som ble bygget med motor som hovedfremdrift. Den hadde riktignok også seil som forgjengerne, men de var nå redusert til å fungere som stabiliserende støtteseil.

Frem til 1979 var «J.M. Johansen» i tjeneste som redningsskøyte og berget 70 personer fra «den visse død», elleve fartøyer fra totalforlis, og ga assistanse til totalt 843 fartøy.

«J.M. Johansen» har vært i privat eie siden den ble tatt ut av tjeneste, og gikk blant annet i 10 år på Svalbard som charterbåt. Idag benyttes i hovedsak som lystbåt på Oslofjorden, og nåværende eier har påkostet den betydelig restaurering for å beholde skøyta i sin originale stil.