RAMSI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Salomonøyene.

Regional Assistance Mission to the Solomon Islands (RAMSI), også kjent som Operation Helpem Fren, ble etablert i 2003 som en respons på en bønn om internasjonal hjelp fra generalguvernør John Ini Lapli. «Helpem Fren» er pidginspråk for «helping friend».

En større internasjonal kontingent på 2200 politifolk og andre tropper, ledet av Australia og New Zealand, med representanter fra 20 andre stillehavsland ankom Salomonøyene fra 24. juli 2003. Operasjonen ble ledet av Australian Federal Police og Australias forsvar, og gikk under navnet Operation Anode. Nick Warner, som i dag er Australias forsvarsminister, ledet RAMSI, og jobbet tett med Salomonøyenes regjering. Denne rollen ble overtatt av James Batley i 2004 og Tim George i 2006.

Det militære personellet sørger for sikkerhetsmessig, materiell og logistisk bistand til politistyrkene som bistår Salomonøyenes regjering i gjenopprettingen av lov og orden. Fra november 2003 ble den militære komponenten redusert, siden stabiliteten gradvis økte, og en større sivil kontingent bestående av økonomer, bistandsspesialister og budsjettrådgivere startet gjenoppbyggingen av regjeringen, økonomien og finansene i Salomonøyene. Den sivile kontingenten består nå av rundt 130 personer fra mange stillehavsland, de fleste fra Australia og New Zealand. Disse fokuserer nå på å sette lokale krefter i stand til å overta rollene. Manglende kompetanse og utdanning blant lokalbefolkningen gjør dette vanskelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]