Rönneberga backar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rönneberga backar med Landskrona i horisonten

Rönneberga backar er en samling gravhauger som ligger 5 km øst for Landskrona i Skåne.

Gravfeltet ligger oppe på en høyde med god utsikt, 100 moh. På begge sider av veien og rundt gården Rönneberg ligger et gravfelt med tolv synlige gravhauger.

Nærmest gården ligger seks hauger, og Bålhög er den største (diameter: 35m, høyde: 5m). Tidligere har det eksistert mange flere gravhauger, men de er enten forsvunnet eller slettet. Øst for gården, på begge sider av veien, ligger henholdsvis åtte og seks gravhauger. Den største er 25 meter i diameter og nesten 4 meter høy.

Lengst i nordvest finnes den 4 meter høye "Höljer Danskes hög", med 35 meter i diameter. Sagnet sier at kong Höljer (Holger) Danske sitter i full rustning inne i haugen. En annen variant mener at Holger sitter i ett underjordisk hvelv under Kronborg slott i Helsingör. Når Danmark er i fare skal Holger Danske komme frem og redde landet.

Snitt av en typisk gravhaug

Gravhaugene er ikke arkeologisk undersøkt. Undersøkelser av andre gravhauger har vist at man i eldre bronsealder ble begravet i en tre- eller steinkiste. Graven ble utstyrt med gaver som våpen, redskap, smykker og kanskje leirkar med mat og drikke. Kisten ble dekket med en steinrøys og over dette ble graven dekket av gress og torv.

Slike gravhauger ble anlagt i eldre bronsealder, men noen har sitt opphav i slutten av yngre steinalder. De ble siden brukt til å foreta nye begravelser i yngre bronsealder og noen ganger inn i jernalderen. Da ble de døde brent og benene ble lagt sammen med gravgaver i en urne som ble satt ned i kanten av haugen.