Römische Geschichte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Theodor Mommsen i 1863

Römische Geschichte (1854–1885) er et verk om Romerrikets historie skrevet av den tyske historikeren Theodor Mommsen. Da han i 1902 fikk Nobelprisen i litteratur var dette verket spesielt nevnt i begrunnelsen.[1][2]

Selv om Römische Geschichte i all hovedsak er faglig foreldet, har det fremdeles en grunnleggende betydning for forskningen om Romertida. De litterære kvalitetene ved Mommsens entusiastiske framstilling gjør at verket regnes som en klassiker innen historieskrivingen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var det planlagt fem bind som skulle dekke Romerrikets historie fra kongetida til keiser Diokletian. De tre første bindene kom årlig fra 1854 til 1856 og fører fram til og med Julius Cæsars regjeringstid og romerrepublikkens fall.

Mommsen ga aldri ut det planlagte fjerde bindet. Til å begynne med ble utgivelsen utsatt fordi han i mange år var sysselsatt med et femten binds verk om romerske inskripsjoner. Etter gjentatte utsettelser ble prosjektet tilslutt oppgitt. Det er mulig at han tapte han et tidlig manuskript da hjemmekontoret hans brant i 1880, men det er omstridt om dette er den endelige årsaken.[3] Det har også vært antydet at den liberale, frisinnede Mommsen «mislikte keisere» og derfor aldri riktig la hjertet i arbeidet med bind fire.

I 1885 kom Fünfter Band: Die Provinzen von Caesar bis Diocletian («Femte bind: Provinsene fra Cæsar til Diokletian»). Mommsen delte de tre første bindene inn i fem bøker og betegnet det femte bindet som den åttende boka, «Achtes Buch. Länder und Leute von Caesar bis Diocletian».

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Römische Geschichte fikk god omtale for Mommsens kompetente, omfattende framstilling og hans lett tilgjengelige, fortellende stil.

Hovedfeilene var at Mommsen kunne drive den juridiske konstruksjonen for langt og enkelte ganske drøye personkarakteristikker. Eksempelvis beskrev han Cicero som en kortsiktig egoist, som han mente i tur og orden opptrådte som demokrat, som aristokrat og som et verktøy for monarken.[4][5] Til gjengjeld var han begeistret for Cæsar, og ved å hylle ham som en genial statsmann la Mommsen grunnlaget for det positive bildet av Cæsar som preget den tyske forskningen i nesten hundre år.

I 1992 ble det gitt ut en rekonstruksjon av det manglende fjerde bindet, basert på studentnotater tatt under Mommsens forelesninger om den romerske keisertida i 1882–1886.[6]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

 • Theodor Mommsen: Römische Geschichte. Bind. 1–3. Weidmann, Leipzig 1854–1856.
  • Bind. 1: Bis zur Schlacht von Pydna. Weidmann, Leipzig 1854. (Innskanning, Deutsches Textarchiv)
  • Bind. 2: Von der Schlacht bei Pydna bis auf Sullas Tod. Weidmann, Leipzig 1855 (Innskanning, Deutsches Textarchiv)
  • Bind. 3: Von Sullas Tode bis zur Schlacht von Thapsus. Weidmann, Leipzig 1856. (Innskanning, Deutsches Textarchiv)
 • Theodor Mommsen: Römische Geschichte. 6. opplag. Deutscher Taschenbuch Verlag, München 2001, ISBN 3-423-59055-6.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Begrunnelsen var at Theodor Mommsen var «the greatest living master of the art of historical writing, with special reference to his monumental work, A history of Rome».
 2. ^ The Nobel Prize in Literature 1902, nobelprize.org
 3. ^ Se f.eks. Alexander Demandt «Introduction» til Mommsen, A History of Rome under the Emperors (1992; London: Routledge 1996). «Why no volume IV?»
 4. ^ «Als Staatsmann ohne Einsicht, Ansicht und Absicht, hat er nach einander als Demokrat, als Aristokrat und als Werkzeug der Monarchen figurirt und ist nie mehr gewesen als ein kurzsichtiger Egoist.»
 5. ^ Theodor Mommsen: Römische Geschichte. Bind. 3: «Von Sullas Tode bis zur Schlacht von Thapsus». Weidmann, Leipzig 1856, s. 572
 6. ^ Theodor Mommsen: Römische Kaisergeschichte. C.H.Beck'sche, München 1992, B. and A. Demandt (red).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg (de) Wikisource: Theodor Mommsen – Originaltekster