Hopp til innhold

Río San Juan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Río San Juan

Río San Juan er en 192,06 km lang elv som renner fra Nicaraguasjøen til Det karibiske hav. Langs det meste av løpet sitt danner elva grensa mellom Nicaragua og Costa Rica.

En vannvei[rediger | rediger kilde]

Río San Juan sett fra El Castillo

Allerede på 1530-tallet hadde spanjolene funnet denne vannveien som nesten forbinder Atlanteren og Stillehavet. Byen Granada, grunnlagt i 1524, fikk dermed en sjøvei mot Det karibiske hav. Blant de mange handelsvarene som fant veien opp denne elva, var også slaver fra Afrika. Pirater fra England, Nederland og Frankrike fant imidlertid også veien opp elva, og Granada ble flere ganger på slutten av 1600-tallet angrepet og plyndret av pirater. På grunn av den lave vannstanden i elva kom gjerne piratene oppover i kanoer. Festningsanleggene i El Castillo ble da bygd for å hindre videre piratangrep mot Granada og de tettbebygde områdene på vestsida av Nicaraguasjøen.

Kanalprosjekt[rediger | rediger kilde]

Gullrushet i California fra 1849 av skapte en stor trafikkøkning på elva. På kort tid ble det opprettet dampskipsruter oppover elva og over Nicaraguasjøen til det smale Rivas-eidet.[1] Dette inspirerte til planer om å grave en kanal fra Det karibiske hav til Stillehavet, hvor en oppmudret og utvidet Río San Juan skulle utgjøre den lengste delen av vannveien. Videre så man for seg å seile over Nicaraguasjøen, og så grave en kanal over det relativt smale eidet ved Rivas. Da Panamakanalen ble åpnet i 1914, døde imidlertid ideen bort. I det siste tiåret har man imidlertid vekket ideen til live. Siden vannet i elva er svært grunt, ville dette nødvendiggjort store endringer i landskapet, noe som igjen ville medføre store endringer i økologien. De politiske sidene rundt grenseforholdet med Costa Rica ville også vært problematiske.

Økologi[rediger | rediger kilde]

San Juan-elva er blant de få elvene i verden med hai. Oksehaien går nemlig opp elva til Nicaraguasjøen. Siden det meste av elveløpet går langs uberørt regnskog, oppviser elva og elvebredden et rikt biologisk mangfold.

En grenseelv[rediger | rediger kilde]

Selv om elva danner grensa mellom Nicaragua og Costa Rica, er hele elva regnet som nicaraguansk territorium. Costa Rica har imidlertid rett til å drive kommersiell båttrafikk på elva. Dette går ikke helt friksjonsfritt. Costa Rica har et stort problem med ukontrollert innvandring fra det mye fattigere Nicaragua, og mener at Nicaragua ikke gjør en god nok innsats for å overvåke elva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Greenberg, Amy S. (2005). Manifest manhood and the Antebellum American empire. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 0-521-84096-1.