Río Grande de Santiago

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Río Grande de Santiago

Río Grande de Santiago er ei elv i delstatene Jalisco og Nayarit i Mexico. Den er 562 km lang, men medregnet tilløpselva Lerma er den 1281 km, og er dermed Mexicos nest lengste elv, etter grenseelva mot USA, Rio Grande. Elva drenerer et nedslagsfelt på 76 400 km².[1]

Elva begynner i Chapalasjøen, 1524 meter over havet, og renner mot nordvest gjennom Sierra Madre Occidental. De største sideelvene er Río Verde, Juchipila, Huaynamota og Bolaños. Den renner ut på lavlandet ved kysten og munner ut i Stillehavet 16 km nordvest for San Blas i Nayarit.

Med sin store fallhøyde og høye vannføring har Río Grande de Santiago et stort kraftpotensiale, og det er bygget en rekke vannkraftverk langs elva. Aguamilpa-demningen som ble bygget i 1997 dannet et reservoar som dekte en stor del av territoriet til kommunen El Nayar i Nayarit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sistema nacional de Información Estadística y Geográfica. «Vertiente y principales ríos - longitud - periodo de observación - 2004 - nacional». Disponible en: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. november 2012. Besøkt 7. oktober 2009. .