Qin Er Shi Huangdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Qin Er Shi Huangdi
BronzePlaque-EdictOfSecondEmperor-Qin-ROM-May8-08.png
Født229 f.Kr.
Qindu
Død207 f.Kr.
Qindu
Far Qin Shi Huangdi
Søsken Fusu, Chiang Lee, Punsu Tao, Ziying
Beskjeftigelse Hersker
Nasjonalitet Qin-dynastiet, Qin

Qin-riket ca. 210 f.Kr.

Qin Er Shi Huangdi (kinesisk: 秦二世皇帝, pinyin: Qín Èr Shì Huángdì; eller Qín Èr Shì (annen keiser av Qin[-dynastiet], født 230 f.Kr. i Kina; død i oktober 207 f.Kr.; regjeringstid: 209 – 207 f. Kr.) var den annen keiser av Kina. Hans personlige navn var Yíng Húhài (嬴胡亥).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Qin Shihuangdi, den første keiser av Qin-dynastiet, men han var ikke den egentlige kronprins. I 210 f.Kr. ledsaget han sin far på en reise øst i Kina, og under den døde brått keiseren. Etter råd fra overevnukken Zhao Gao og kansleren Li Si forfalsket han det dekret som faren hadde utferdiget – og som egentlig foreskrev at det var broren Fusu som skulle overta. Det forfalskede dekretet bestemte at Fusu skulle begå selvmord og at han selv skulle overta som keiser.

Under sin tid som keiser fikk han sluttført arbeidet med Qin Shi Huangdis mausoleum.

Som keiser maktet han ikke å stagge opprørerne som truet riket og dynastiet. Han var også så avhengig av overevnukken Zhao Gao at han raskt ble dennes marionett. I 207 f.Kr. stod dynastiet på sammenbruddets rand. Zhao Gao fryktet da at keiseren ville komme til å gi ham alene ansvaret for miséren. Derfor sammensverget Zhao Gao seg med andre for å tvinge keiseren til selvmord.

Etter at Er Shi hadde tatt sitt liv, gjorde Zhao Gao en sønn av Fusu, Ziying, til ny konge av Qing. Kort etter tok Ziying livet av overevnukken Zhao Gao, og overgav seg ett år etter til opprøreren Liu Bang.

Litteratur[rediger | rediger kilde]