Karaganda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Qaraghandy)
Hopp til navigering Hopp til søk

Karaganda (kasakhisk: Қарағанды, Karagandy; russisk: Караганда, Karaganda) er hovedstaden i Karaganda oblast i Kasakhstan. Den er den fjerde største byen i Kasakhstan etter Almaty, Astana og Tsjimkent med om lag 450 000 innbyggere. I 1940-årene var ca. 70 % av innbyggerne etniske tyskere. De fleste av de etniske tyskerne er etterkommere av volgatyskere som ble deportert til Sibir og Kasakhstan på Stalins ordre da Hitler invaderte Polen. Fram til 1950-årene var mange av dem internert i arbeidsleirer (gulag). Fra 1989 til 1999 falt innbyggertallet i Karaganda med 14 %, hovedsakelig fordi mange emigrerte til Tyskland.

Navnet Karaganda kommer fra busken karagana som det er mye av i området. Karaganda er en industriby som ble bygd for å utnytte kullgruvene ved hjelp av fangene i arbeidsleirene. Tidlig på 1990-tallet ble den vurdert som hovedstad i Kasakhstan før valget falt på Astana.

Det opprinnelige stedet der Karaganda stod er i dag avmerket på bykart som «Gamlebyen», men nesten ingenting er igjen. Da sovjeterne utnyttet de rike kullforekomstene like ved, førte gruvegangene like under byen til at den måtte flyttast flere kilometer lenger sør.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kate Brown: «Gridded Lives: Why Kazakhstan and Montana are Nearly the Same Place.» American Historical Review 106, 1 (2001): 17-48.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]