Hopp til innhold

Pysanka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En blanding av tradisjonelle pysanka og påskeegg med moderne dekor inspirert av pysanka-tradisjonen.

Pysanka (ukrainsk: писанка, flertall pysanky) er en ukrainsk tradisjon for dekor av påskeegg.[1][2][3][4] Egget dekoreres med bivoks og dyppes i fargebad når voksen er tørket. Når fargen er tørr fjernes voksen, og etterlater seg lyse felter som utgjør dekoren. Ordet pysanka kommer av verbet pysaty, som betyr «å skrive» eller «å gravere».[5]

Ulike typer[rediger | rediger kilde]

Verdens største pysanka ble avduket i Vegreville i den canadiske provinsen Alberta i 1974, ved feiringen av 100-årsjubileet for opprettelsen av Royal Canadian Mounted Police.

Begrepet pysanka brukes ofte om dekorerte egg generelt, men viser egentlig til egg som er dekorert med samme metode som brukes til å dekorere batikkstoffer og som benytter motiver fra ukrainsk folkekunst. Imidlertid omfatter ukrainske påsketradisjoner også andre former for dekorerte egg; ulike regioner har sine tradisjonelle dekorer.

 • Krasjanky — av krasyty (красити), «å dekorere» — er kokte egg som er farget i én farge (med vegetabilske fargestoffer, tradisjonelt med løkskall), og som blir velsignet og deretter spist under påskefeiringen.
 • Pysanky — av pysaty (писати), «å skrive» — er rå egg dekorert med voks og dyppet i farge. Dekoren «skrives» med varm voks som påføres med et nålehode eller en spesiell griffel eller stylus som kalles pysachok (писачок) eller kistka (кістка); på norsk brukes den indonesiske betegnelsen tjanting. Ordet pysanka kommer av det ukrainske verbet pysaty, som betyr «å skrive» eller «å gravere». Selv om pysanky egentlig viser til ekte egg – oftest hønseegg – kalles egg som er laget av tre for «pysanky» når de dekoreres med samme type mønstre.
 • Krapanky — av krapka (крапка), «en prikk» — er rå egg som er dekorert med batikk-metoden, men dekoren består kun av prikker (ingen symboler eller andre tegninger). Tradisjonelt lages krapanky ved at man drypper smeltet voks fra et bivokslys ned på egget. Krapanky-egg kan anses som den enkleste formen for pysanka.
 • Driapanky — av driapaty (дряпати), «å skrape» — lages ved at man skraper i skallet på et farget egg for å få frem et mønster som dannes av det hvite skallet under fargen.
 • Maliovanky – av maliuvaty (малювати), «å male» — lages ved at man maler egget med en pensel; man kan bruke oljemaling eller vannfarger. Noen ganger brukes betegnelsen nakleianky også om andre måter å fargelegge egg, eksempelvis ved hjelp av tusjpenn.
 • Nakleianky — av kleity (клеїти), «å lime (på)» — lages ved at man limer objekter fast til skallet på eggene.
 • Travlenky — av travlennia (травлення), «gravering» – lages ved at man dekker egget med voks, og deretter skraper eller siselerer vekk områder.
 • Biserky — av biser (бісер), «perler» — lages ved at man dekker egget med bivoks, og deretter setter fast perler i voksen slik at det dannes geometriske mønstre.
 • Lystovky — av lystia (листя), «løv» — lages ved at man farger egget etter å ha festet små blad på det.

Bortsett fra krasjanky og lystovky er de ulike variantene som regel kun ment som dekorasjon, og det er ikke meningen at de skal spises. Eggets innmat (eggeplomme og eggehvite) har tradisjonelt fått lov å tørke ut over tid; i nyere tid fjernes plommen og hviten ofte før eggeskallet dekoreres, ved at man lager et lite hull i hver ende av egget og blåser ut innholdet.

I nyere tid har andre måter å dekorere egg på blitt tatt i bruk i Ukraina, og har fått en viss utbredelse. Disse nye teknikkene har ikke utspring i ukrainske tradisjoner. Noen eksempler er:

 • Rizblenky — av rizbyty (різьбити), «å snitte, å skjære ut» — lages ved at man borer i eggeskallet for å lage dekoren.
 • Linyvky — av linyvyi (лінивий), «lat(skap)» — en spøkefull betegnelse som brukes om egg som er dekorert ved hjelp av klistremerker eller lignende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Eckhoff, Julie Waaler (1997). Påskeegg : tradisjoner og teknikker. IKO-forlaget. s. 34, 49. ISBN 8271124439. 
 2. ^ Landmark, Brynjar (1998). Lag vakre egg. Cappelen. ISBN 8202170478. 
 3. ^ Schøien, Kristin Solli (2003). En kurv til min datter. Avenir. s. 119. ISBN 8249400321. 
 4. ^ Krigsropet; nr 12/13, 1994. 1994. s. 8-9. 
 5. ^ «Pysanka. Ukrainian Easter Traditions». Ukrainian people (engelsk). 10. april 2017. Besøkt 2. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Pysanka – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata

Autoritetsdata