Hopp til innhold

Batikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 Eksempel på en batikkfarget t-skjorte.
Eksempel på en batikkfarget t-skjorte.

Batikk er en samlebetegnelse på teknikker for farging av tøy hvor man bretter, vrir, knøvler eller på andre måter former et tekstil eller plagg med tråd eller strikk, for så å farge det. Ved å gjøre dette gjør man at tekstilet delvis farges og delvis forblir ufarget[1]. Teknikken stammer fra den japanske teknikken kanoko shibori.[2]

I knytebatikk snurres stram tråd rundt deler av tøystykket og den stramme tråden hindrer at fargen når til deler av tøyet.

Med voksbatikk legges (bi)voks på de delene av tøystykket som ikke skal farges. Ved å veksle mellom å legge på voks og i fargebad kan man få fram flerfargede mønstre. Voksen fjernes når fargingen er ferdig.

Den engelske termen for det vi på norsk kaller batikk er tie-dye, altså knytebatikk, og dette er et begrep som ble oppfunnet på 1960-tallet i USA, mens batikk i seg selv egentlig er en javanesisk betegnelse for voksbatikk[3].

Batikkteknikk fikk sitt gjennombrudd i vestlig mote med den psykedeliske batikkbruken, gjort kjent av artister som Janis Joplin og John Sebastian[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ andreasviklund.com, Craig & Richard Ransom | Design by. «Live Dye - Tie-Dye Techniques 2 – First Decisions». www.livedye.com. Besøkt 25. mai 2016. 
  2. ^ «Techniques». World Shibori Network (engelsk). 9. desember 2008. Arkivert fra originalen 4. juni 2016. Besøkt 25. mai 2016. 
  3. ^ «batikk – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 25. mai 2016. 
  4. ^ «Psychedelic 60's Issue». Masters of Rock.