Hopp til innhold

Pyraminx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyraminx

Pyraminx er et Rubiks kube-lignende puslespill, formet som en pyramide med fire trekantede sideflater. Hver sideflate har sin farge og består av ni små trekanter.

Pyraminx ble oppfunnet rundt 1971 av Uwe Mèffert.


Kuben etter at steg 1 og 2 er fullført. Hjørnebrikkene er vridd riktig. Og senterbrikkene er på rett side. Kantbrikkene er klare til å bli plassert i steg 3.

Løsningsmetode[rediger | rediger kilde]

Kuben består av fire hjørner, seks kantbrikker og tolv senterbrikker. De tre senterbrikkene som står inntil inntil samme hjørnebrikke, kan ikke beveges i forhold til hverandre. Kantbrikkene er frie.

Hvert hjørne kan vris i tre lag. Det første laget inneholder kun én hjørnebrikke. To lag utgjør en liten pyramide med hjørnebrikken i toppen, tre senterbrikker og tre kantbrikker. Tre lag utgjør hele kuben.

Steg 1 - Vri hjørnebrikkene riktig[rediger | rediger kilde]

Hvert hjørne har tre farger. Vri hjørnene på plass slik at fargene matcher fargen på de tre senterbrikkene som er inntil hver av hjørnene

Steg 2 - Plasser senterbrikkene på rett side[rediger | rediger kilde]

Det er fire farger på kuben. Velg ut en hjørnebrikke og finn ut hvilken farge som mangler. Vri småpyramidene slik at senterbrikkene som har den manglende fargen, kommer på motsatt side av hjørnet fargen mangler på.

Steg 3 - plasser kantbrikkene på rett plass[rediger | rediger kilde]

For å bytte plass på tre kantbrikker, vrir du småpyramidene. For å vri kantbrikken på plass A til plass B, kantbrikken på plass B til plass C og kantbrikke på plass C til plass A, gjør man følgende:

  1. Vri kantbrikken på plass A til plass B
  2. Vri kantbrikken på plass C til plass B
  3. Vri kantbrikken på plass B til plass A
  4. Vri kantbrikken på plass B til plass C

Plasser først alle kantbrikkene i en liten pyramide. Plasser de gjenstående tre kantbrikkene på samme flate. Sannsynligvis må du vri på småpyramidene før du bytter plass på tre kanterbrikker. Husk bare å vri tilbake igjen etterpå. Dersom du ender opp med to kantbrikkerer som er rett plassert med snudd feil, bytt plass på disse to og en til slik at du kan prøve igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]