Hopp til innhold

Pung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
menneskelig pung

Pungen (lat. scrotum) er en del av mannens kjønnsorganer og er en hudpose under penis som inneholder testiklene, bitestiklene og nederste del av sædlederne. Hos noen mannlige pattedyr er pungen et dobbel-kammer som i hovedsak består av hud og muskler, og er delt av et septum. Den er en utvidelse av buken, og ligger mellom penis og anus. Hos mennesker og noen andre pattedyr, blir bunnen av pungen dekket med krøllete kjønnshår i puberteten. Pungen er homolog til de store kjønnsleppene hos kvinner.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Funksjonen til pungen er å holde testiklene ved en temperatur litt lavere enn resten av kroppen. For mennesker bør temperaturen være ett eller to grader celsius nedenfor kroppstemperatur (37 grader celsius), høyere temperaturer kan være skadelig for sædkvalitet. Temperaturen styres av at scrotum flytter testiklene nærmere buken når omgivelsestemperaturen er kald, og lenger bort når den er varm. Å flytte testiklene bort fra magen og øke den eksponerte overflaten tillater en raskere spredning av overflødig varme. Dette gjøres ved hjelp av sammentrekning og avslapning av cremaster muskelen i magen og dartos fascia (muskelvev under huden) i pungen.

Dette kan imidlertid ikke være den viktigste funksjonen til pungen. Volumet av sperm produsert av testiklene er små (0,1-0,2 ml). Det har vært antydet at dersom testiklene var plassert i bukhulen at de ville bli utsatt for de vanlige endringene i buktrykket som utøves av magemusklene. Denne klemmingen etterfulgt av avslapping vil resultere i raskere tømming av testiklene og bitestiklene av sæd før sædcellene blir modnet tilstrekkelig for befruktning. Hos noen pattedyr, f.eks elefanter og marine pattedyr, er testiklene plassert i bukhulen, noe som kan hindre utilsiktet tømming.

Sammentrekning av magemusklene, og endringer i det intra-abdominale trykket, kan ofte løfte og senke testiklene i pungen. Sammentrekning av muskelfibre i dartos tunika (eller fascia) er helt ufrivillig og resultater i økt forekomst av rynker og fortykkelse av scrotal huden. Testiklene er ikke direkte knyttet til huden i pungen, så denne kontraksjonen resultater i at testiklene blir skøvet mot magen. Hos noen menn kan testiklene løftes på samme måte ved å stramme anus og bekken muskler.

Selv om den ideelle temperaturen for sædcellenes vekst varierer mellom arter, kan det vanligvis vises i varmblodige arter, å være litt kjøligere enn indre kroppstemperatur, som nødvendiggjør pungen. Siden dette forlater testiklene sårbare i mange arter, er det spørsmålet om den evolusjonære fordelen av et slikt system absolutt tilstede. En teori er at impregnering av kvinner som er syke er mindre sannsynlig når sæden er svært følsom for forhøyet kroppstemperatur. En alternativ forklaring er å beskytte testiklene fra støt og kompresjoner forbundet med en aktiv livsstil. Dyr som har staselige bevegelser, for eksempel elefanter, hvaler, og pungdyr, kan ha interne testikler og ingen pung.