Pulsjet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pulsjetmotor[rediger | rediger kilde]

Pulsjetmotor er en resonansmotor uten stempel. Hovedprinsippet i virkemåten er slik: Luft blir sugd inn gjennom ventilen på grunn av vakuum fra forrige forbrenning. Luften blandes med drivstoff i forbrenningskammeret og antennes av flammerester som blir returnert tilbake til brennkammeret pga vakuum fra forrige forbrenning, ventilen vil da lukkes av forbrenningstrykket slik at forbrenningsgassene tvinges ut gjennom et snevrere rør bak som blir kalt resonansrør. På grunn av farten og massen av gassen som beveger seg ut bakenden av røret vil det skapes et undertrykk i forbrenningskammeret som suger inn neste ladning.

Pulsjetmotoren blir startet opp ved hjelp av trykkluft som blir blåst forbi ventilen inn til brennkammeret og blandingen blir antent av tennpluggen. Siden går den av seg selv uten tennpluggen fordi blandingen som kommer inn i brennkammeret blir antent av flammerester i resonansrør som ble returnert tilbake til brennkammeret pga vakuum fra forrige forbrenning.

Lengden av resonansrøret er nøye avstemt slik at flammen må ikke blåse ut av resonansrøret for at flammen skal returneres tilbake til brennkammeret for å antenne ny blanding i brennkammeret. Pulsjetmotoren i et modellfly kan pulsere opptil 250 pulser per sekund mens pulsjetmotoren i en V1 flyvende bombe pulserer opptil 45 pulser per sekund.


Pulsjetmotoren har noen ulemper: Høyt drivstofforbruk. Kort levetid pga brente ventiler fra høy forbrenningstemperatur. Kan ikke monteres inn i flyet pga sterk varmeutvikling rundt pulsjetmotor.

Ventilløs pulsjetmotor[rediger | rediger kilde]

Den ventilløse pulsjetmotoren har ingen bevegelige deler og dermed god holdbarhet. Dette er den enkleste jetmotoren som er laget. Den ble produsert på 60-tallet.

Den ventilløse pulsjetmotor er ikke virkelig ventilløs — Den bruker luftmassen i inntaksrør som om den var en ventil, i en erstatning av en mekanisk ventil

Historie[rediger | rediger kilde]

Martin Wiberg (1826–1905) utviklet den første pulsjetmotor i Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]