Hopp til innhold

Pulsjet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pulsjetmotor er en resonansmotor uten stempel. Hovedprinsippet i virkemåten er slik: Luft blir suget inn gjennom ventilen på grunn av vakuum fra forrige forbrenning. Luften blandes med drivstoff i forbrenningskammeret og antennes av flammerester som blir returnert tilbake til brennkammeret pga. vakuum fra forrige forbrenning, ventilen vil da lukkes av forbrenningstrykket slik at forbrenningsgassene tvinges ut gjennom et snevrere rør bak som blir kalt resonansrør. På grunn av farten og massen av gassen som beveger seg ut bakenden av røret vil det skapes et undertrykk i forbrenningskammeret som suger inn neste ladning.

Pulsjetmotoren blir startet opp ved hjelp av trykkluft som blir blåst forbi ventilen inn til brennkammeret og blandingen blir antent av en tennplugg. Siden går den av seg selv uten tennpluggen fordi blandingen som kommer inn i brennkammeret blir antent fordi det i resonansrøret er flammerester som ble returnert til brennkammeret pga. vakuum fra forrige forbrenning.

Lengden av resonansrøret er nøye avstemt fordi flammen må ikke blåse ut av resonansrøret for at flammen skal kunne returnere til brennkammeret for å antenne ny blanding i brennkammeret. Pulsjetmotoren i et modellfly kan pulsere opptil 250 pulser pr. sekund mens pulsjetmotoren i en V1 flyvende bombe pulserte opptil 45 pulser pr. sekund.

Pulsjetmotoren har noen ulemper: Høyt drivstofforbruk. Kort levetid pga. brente ventiler fra høy forbrenningstemperatur. Kan ikke monteres inn i flyet pga. sterk varmeutvikling rundt pulsjetmotoren.

Ventilløs pulsjetmotor

[rediger | rediger kilde]

Den ventilløse pulsjetmotoren har ingen bevegelige deler og dermed god holdbarhet. Dette er den enkleste jetmotoren som er laget. Den ble produsert på 60-tallet.

Den ventilløse pulsjetmotor er ikke virkelig ventilløs — den bruker luftmassen i inntaksrøret som om den var en ventil til erstatning for en mekanisk ventil.

Martin Wiberg (1826–1905) utviklet den første pulsjetmotor i Sverige.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]