Profittsenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et profittsenter,[1] også kalt fortjenestesenter eller avdelingsregnskap,[2][3] er en del i en virksomhet sin organisasjonsstruktur som forventes å gi et identifiserbart bidrag til organisasjonens fortjeneste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Østerriksk-amerikaneren Peter Drucker innførte begrepet profit center i 1945. Senere trakk han det tilbake og beskrev det som en av de største feilene han hadde gjort. Senere hevdet han at profittsentre bare er kostnadssentre innenfor en bedrift, og at de eneste "profittsenteret" er en kunde hvis sjekk går gjennom.[4]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Et profittsenter er en del av et selskap som behandles som en egen virksomhet. Dermed kan fortjeneste eller tap beregnes separat for hvert profittsenter.

Lederen av et profittsenter holdes ansvarlig for både inntekter og kostnader (utgifter), og dermed for fortjenesten. Dette betyr at lederen er ansvarlig for å drive inntektsgenererende aktiviteter som fører til kontantstrøm og samtidig begrense kostnadsgenererende aktiviteter. Dette gjør styring av profittsenter mer utfordrende enn styring av kostnadsenter. Styring etter profittsenter tilsvarer å drive en uavhengig virksomhet fordi en profittsenter for en forretningsenhet eller avdeling behandles som en distinkt enhet, hvilket gjør det mulig for å måle inntekter og utgifter, og dermed lønnsomheten.

Bedrifter kan organiseres med profittsentre for å bestemme lønnsomheten ved at profittsentrenes inntekter og utgifter holdes adskilt fra hovedselskapet. Vanligvis skiller man med forskjellige profittsentre for regnskapsformål slik at ledelsen kan følge hvor på mye fortjeneste hvert senter har og kan sammenligne deres relative effektivitet og fortjeneste. Eksempler på typiske profittsentre kan være en butikk, en salgsorganisasjon eller en konsulentorganisasjon hvis lønnsomhet kan måles.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norge, Canon. «Forvandle omdømmet til økonomiavdelingen». Canon Norge (norsk). Besøkt 9. september 2022. 
  2. ^ «Økonomistyring av Kjell Banken». bokelskere.no. Besøkt 9. september 2022. 
  3. ^ «Hva er et avdelingsregnskap?». www.visma.no. Besøkt 9. september 2022. 
  4. ^ Drucker, Peter F. (2002). Managing in the Next Society. New York, New York 10010: St. Martin's Griffin. ISBN 0-312-32011-6. Arkivert fra originalen 17. mars 2011. Besøkt 9. september 2022.